Annons

Sol och järn renade vatten från antibiotika

Forskning • Publicerad 29 augusti 2019
Forskare har hittat ett sätt att rena vatten från antibiotika och antibiotikaresistenta bakterier med hjälp av järn och solljus. Arkivbild.
Forskare har hittat ett sätt att rena vatten från antibiotika och antibiotikaresistenta bakterier med hjälp av järn och solljus. Arkivbild.Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix/TT

Forskare i Sverige och Indien har tillsammans utvecklat ett sätt att rena vatten från antibiotika. Med hjälp av solljus och nanopartiklar från bland annat järn har de lyckats bryta ner både antibiotikamolekyler och antibiotikaresistenta bakterier, rapporterar .

Tidigare har en sådan rening bara lyckats med hjälp av dyra metaller som guld, platina och titan. Men för att reningen ska kunna lyckas i utvecklingsländer vill forskarna att processen ska vara billig och kunna ske på hushållsnivå.

Annons

– I många länder har man inte fungerande avlopp och avloppsreningssystem. Då blir det lättare att starta på hushållsnivå, i stället för att börja försöka bygga några stora reningsanläggningar direkt, säger Cecilia Stålsby Lundborg, professor i internationella hälsa på Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

Forskningen är än så länge på laboratorienivå och skulle kunna användas i större skala först om flera år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons