Nyheter

Besked väntas om Kataloniens självstyre

Spanien Artikeln publicerades
Flaggviftande för självständighet i Barcelona, Katalonien.
Foto: Santi Palacios/AP/TT
Flaggviftande för självständighet i Barcelona, Katalonien.

Spanska politiker är redo att försöka ta kontroll över Katalonien. Senaten träffas under förmiddagen för att rösta om planerna på att avsätta den regionala regeringen innan veckan är slut.

Mötet i senaten – där regeringspartiet Partido Popular (PP) har majoritet – inleds klockan 10. Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

I går väntades Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont utlysa nyval i regionen, vilket i så fall skulle ha kunnat avvärja hotet från Madrid om att avskaffa regionens självstyre. Men så blev det inte.

– Jag var redo att utlysa val om garantier hade lämnats. Men det finns i dag inga garantier som berättigar att utlysa val, sade han enligt Reuters.

Puigdemont lämnade i stället dörren öppen för regionparlamentet i Katalonien att utropa självständighet. Parlamentet debatterade frågan under gårdagskvällen innan mötet ajournerades. Debatten väntas fortsätta klockan 12 i dag.

Katalanerna röstade ja till självständighet den 1 oktober, men valdeltagandet var bara drygt 40 procent. Omröstningen hade inte godkänts av regeringen i Madrid.

Fakta

Självstyret och artikel 155

Spanien har 17 regioner med olika grader av självstyre. Artikel 155 i landets grundlag ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Efter Kataloniens folkomröstning om självständighet, som var förbjuden av Spaniens författningsdomstol, använder nu regeringen i Madrid för första gången artikel 155.

Artikeln är luddigt formulerad, och lämnar mycket utrymme för tolkningar av vad den tillåter.

Bland tänkbara åtgärder finns att ta över den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra och stänga det regionala parlamentet. Men i det här fallet börjar den spanska regeringen med att ta sikte på den högsta regionala ledningen.

Formellt är det Spaniens senat som, på regeringens förslag, godkänner åtgärderna under artikel 155. Senaten tar upp förslagen och planerar en omröstning klockan tio i dag.

Visa mer...