Annons

Sprängdåden i Sri Lanka – detta har hänt

Bombdåd på flera platser i Sri Lanka lämnade efter sig över 200 döda och 450 skadade. Detta vet vi om attentaten.
Sri Lanka • Publicerad 21 april 2019
Över 200 människor har dött i flera sprängdåd i Sri Lanka.
Över 200 människor har dött i flera sprängdåd i Sri Lanka.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

– Åtta explosioner inträffade på söndagen i Sri Lanka, två av dem flera timmar efter de första dåden.

– Tre av de stora kyrkorna i landet drabbades: S:t Sebastian i Katumapitiya norr om staden Colombo, S:t Anthonys kyrka i Kochcikade i Colombo samt en kyrka i Batticaloa på landets östkust.

Annons

– Tre femstjärniga hotell som ligger i stadsdelen Fort i Colombo drabbades också av explosioner.

– Några timmar efter de inledande sex explosionerna rapporterades det om ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen.

– En åttonde explosion ägde rum kort efter den sjunde. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning när polisen skulle göra en husrannsakan på en adress i Colombo. Tre poliser uppges ha dödats.

– 207 personer har bekräftats döda och 450 personer har skadats, enligt polisen. Flera av de döda är utländska medborgare.

– Tre danska medborgare har dödats i attackerna enligt det danska utrikesdepartementet som avråder danskar från icke nödvändiga resor till Sri Lanka med anledning av dåden.

– Inga svenskar har drabbats, men svenska UD avråder från icke nödvändiga resor till landet.

– Ingen grupp har tagit på sig ansvar för sprängdåden, men åtta personer har gripits, enligt Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremasinghe.

– Den lankesiska regeringen har infört ett nattligt utegångsförbud som gäller tills vidare. Samtidigt har tillgången till sociala medier begränsats.

– För tio dagar sedan gick landets polischef ut och varnade för att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet. Den informationen kom från en utländsk säkerhetstjänst som varnade för att den islamistiska gruppen NTJ planerade en attack.

Beri Zangana/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons