Annons

Stearinljus räddar inte klimatet

Den 29 juli var för många kanske en härlig sommardag, fylld med bad, sol och annat som hör semestern till. Men skenet bedrar.
Ledare • Publicerad 31 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Frida Bengtsson / Greenpeace

På måndagen inföll den så kallade “overshoot day”, eller “överskridningsdagen” på svenska. Då tog jordens resurser slut för i år. Vi människor överutnyttjar jordens möjligheter att återhämta sig från regnskogsskövling, koldioxidutsläpp, utfiskning av haven och så vidare. Detta menar nätverket Earth Overshoot Day, som använder data från FN för att kartlägga människans resursutnyttjande.

Många vill uppmärksamma datumet. “Faktum är att den som är satt i miljöskuld inte är fri”, skriver Miljöpartiets språkrör på Aftonbladets debattsida (29/7). En rad miljöorganisationer, Systembolaget och ett och annat livsstilsmagasin har skrivit om överskridningsdagen.

Annons

Engagemanget är så klart bra. Människans brist på respekt för ekosystemen är illavarslande. Ändå är överskridningsdagen inte enbart positiv. Problemet med dagar som denna, Earth hour och liknande är att allvarliga problem, som skövling av regnskog och global uppvärmning, reduceras till att bli en markering i almanackan. Vi har kanelbullens dag, då alla äter bullar, vi har “Black friday”, då alla ska shoppa, och så har vi överskridningsdagen, då alla ska ha lite extra klimatångest.

Visst kan sådana dagar fylla en funktion genom att påminna beslutsfattare om att hoten mot klimatet och miljön är allvarliga. Men i “happening”-politikens spår finns en risk att problemen trivialiseras, och att mer eller mindre värdelösa åtgärder framställs som en lösning. Ett sådant exempel är att släcka alla lampor på Earth hour. Sverige har en nästintill klimatneutral energiproduktion, och framställningen av stearinljus som människor köper och använder orsakar troligen mer utsläpp än vad en timmes normal elförbrukning gör.

Dessutom finns det en risk att politiker drar fel slutsatser. Det finns många skäl till att konsumera mindre. Men det är inte nödvändigtvis lösningen på miljö- och klimatproblemen. För att kombinera ekonomisk utveckling, framförallt i fattiga länder, måste resurserna framförallt användas mer effektivt. “Sluta konsumera – nu!” är ingen bra medicin. Det centrala är vad, och på vilket sätt, vi konsumerar.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons