Stöldvåg på badplatserna i sommar – polisen varnar

Skurup Artikeln publicerades

En pojke i tolvårsåldern blev bestulen på sin ryggsäck mitt på ljusa dagen på friluftsbadet i Skurup.

Polisen varnar för att stölderna ökar i sommar och ber att man ska vara uppmärksam på sin omgivning.

Arkivbild från tidigare barnens dag på friluftsbadet i Skurup
Foto: Malin Palm
Arkivbild från tidigare barnens dag på friluftsbadet i Skurup

Tolvåringen och hans kamrater besökte friluftsbadet tillsammans och satt på en bänk bredvid bassängen. Där förvarade de också sina personliga tillhörigheter samt kläder.

Vittnen har berättat att de såg en man som slog sig ner alldeles bredvid pojkarna. Kort därefter lämnade mannen platsen.

Med sig fick han, upptäckte pojkarna senare, tolvåringens ryggsäck. I väskan hade pojken sina nycklar, mobiltelefon samt kläder.

Tack vare vittnen på plats har polisen ett bra signalement på mannen, vilket inte alltid är så vanligt vid denna typ av brott.

– Man har all anledning att vakta de saker man har med sig och inte lämna något utom uppsikt. Man ska absolut inte ta med sig mer grejer än nödvändigt till badplatser och liknande, säger kommunpolis Anna Hagenkötter.

Hon vill slå ett slag för att man ska försöka lämna värdefulla föremål hemma helt och hållet.

– Sommaren är en bra tid för stölder, framförallt på badplatser då man måste lämna ifrån sig sina saker för att gå och bada.

Framförallt alla typer av datorer, telefoner och andra teknikföremål bör man fundera en gång extra kring huruvida det ska följa med till badplatser.

Ett exempel är de trådlösa hörlurarna till mobiltelefoner, så kallade airpods, som fler och fler använder och som kostar omkring 2 000 kronor att köpa, vilket gör att de ganska lätt kan säljas vidare av tjuven.

– Något av det lättaste att stjäla är exempelvis airpods då de ligger i en liten förpackning och är försvinnande små, säger Anna Hagenkötter.