Annons

Stopp för sommarens sillamacka i Simrishamn

Miljö • Publicerad 16 december 2019
Sugen på att äta sillamacka i Simrishamn i sommar? Det blir svårt, åtminstone för den som suktar efter lokalt fiskad sill. Arkivbild.
Sugen på att äta sillamacka i Simrishamn i sommar? Det blir svårt, åtminstone för den som suktar efter lokalt fiskad sill. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Sillamacka och silltallrik – självklara delikatesser för sommarens besökare i Simrishamn. Men i sommar blir det ingen färsk sill från traktens fiskare, då allt sillfiske i Östersjön stoppas under fyra månader, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Beslutet, som är fattat av EU:s fiskeministrar, syftar till att skydda den hotade Östersjötorsken under lekperioden. Beslutet har kritiserats på många håll – dels eftersom det stoppade fisket inte äger rum i torskens lekområde och dels för att sillfisket ger många arbetstillfällen under sommaren.

– Det är ett stort, stort avbräck för företaget som kommer att kosta oss mycket pengar och kanske anställningar, så vi är ledsna och överraskade, säger Tom Ekström, vd på Skillinge Fisk-Impex till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons