Nyheter

Äldre man dog vid kollision med tåget – många elever ombord

Simrishamn Artikeln publicerades
Tåget stod på måndagsförmiddagen stilla i höjd med Plastal, strax intill övergången där olyckan inträffade.
Foto: Torun Börtz
Tåget stod på måndagsförmiddagen stilla i höjd med Plastal, strax intill övergången där olyckan inträffade.

Mannen omkom omedelbart sedan han krupit under bommarna och blivit påkörd av tåget. Tågtrafiken stod under flera timmar stilla mellan Tomelilla och Simrishamn.

Olyckan inträffade kvart i nio på måndagsförmiddagen, när ett något försenat pågatåg var på väg in mot Simrishamns station.

Den äldre mannen ska enligt polisen ha krupit under bommarna vid järnvägsövergången på industriområdet i Simrishamn, i närheten av Plastal. Mannen blev påkörd av tåget när han tagit sig ut på spåret. Enligt polisen omkom han omedelbart.

Passagerarna ombord på tåget evakuerades efter viss väntan och kördes vidare till stationen med buss. En stor del av dem var elever på Nova Academy. Många av dem berördes väldigt illa av händelsen.

– På morgontågen är det mycket skolelever och det var nästan bara Novaelever på det här tåget, säger skolans rektor Andreas Liljeglimt och prisar kommunens krisgrupp.

– När krisgruppen fått reda på vad som hänt och visste att det fanns elever ombord på tåget ringde de mig med en gång.

Under hela tiden som eleverna fick vänta ombord på tåget fick skolan fortlöpande information. När bussarna med passagerare anlände stationen fanns därför personal från Nova på plats för att möta upp.

– Då var vi förberedda och kunde ta hand om eleverna. Det handlar om att samla dem, lyssna på dem, låta dem prata av sig.

Personalen ombord på tåget, en förare och en tågvärd, togs också om hand.

– Vi har kamratstödjare som kommer ut på plats med en gång. Personalen tas också ur tjänst och får träffa företagshälsan innan de går tillbaka till arbetet igen, vilket brukar vara efter några dagar, förklarar Jenny Egeland på Arrivas presstjänst.

Alla avgångar mellan Tomelilla och Simrishamn var inställda under ett par timmar. Avgångarna fick ersättas med buss.

Strax före klockan 11 meddelande Trafikverket att tågtrafiken åter kör som vanligt.