Annons

Storseger för Salvini i regionalval

Matteo Salvinis främlingsfientliga högerparti Lega rönte stor framgång i helgens regionalval i Umbrien.
Resultatet sätter press på Italiens regering.
Italien • Publicerad 28 oktober 2019
Matteo Salvini med Donatella Tesei, som vann stort i regionalvalet i Umbrien.
Matteo Salvini med Donatella Tesei, som vann stort i regionalvalet i Umbrien.Foto: Matteo Crocchioni/AP/TT

I valet i Umbrien i mellersta Italien, med under 900 000 invånare, sattes Matteo Salvini för första gången på prov efter det att han lämnat regeringssamarbetet i slutet av sommaren.

Guvernörskandidaten Donatella Tesei, stöttad av en Salviniledd koalition, tog hem 57,6 procent av stödet i Umbrien – en region där styret traditionellt lutat åt vänster i politiken.

Annons

Resultatet är en rejäl framgång för Salvini, som i augusti förpassades till oppositionen efter att ha lämnat regeringssamarbetet med antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) och efterlyst ett nyval. Salvini var tidigare inrikesminister och vice premiärminister.

Något nyval blev det inte, utan M5S styr nu i stället landet tillsammans med socialdemokratiska Demokratiska partiet (PD). Den kandidat som de sittande regeringspartierna stödjer fick enbart 37,5 procent av rösterna i Umbrien.

Men Legas valframgångar kommer inte att påverka regeringen, enligt premiärminister Giuseppe Conte.

– Vi ska regera med mod och beslutsamhet. Ett regionalval kan inte påverka det vi gör, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons