Annons

Dom mot Sudandiktator väcker förhoppningar

Sudans störtade diktator Omar al-Bashir har dömts till två års fängelse. Stora utmaningar väntar den nya övergångsregeringen som redan har ifrågasatts av människorättsgrupper. Allt inför ögonen på en befolkning med höjda krav på sina ledare.
Sudan • Publicerad 14 december 2019
Abdel Fattah al-Burhan, militären som leder Sudans övergångsregering efter tidigare diktatorn Omar al-Bashir, har redan tampats med anklagelser om massakrer mot civila och illegitim nedsläckning av internet.
Abdel Fattah al-Burhan, militären som leder Sudans övergångsregering efter tidigare diktatorn Omar al-Bashir, har redan tampats med anklagelser om massakrer mot civila och illegitim nedsläckning av internet.Foto: Hussein Malla/AP

Omar al-Bashir avsattes av militären den 11 april i år, efter månader av gatudemonstrationer som utlösts av en krisartad ekonomi i landet, Afrikas till ytan tredje största. Nu har en domstol i huvudstaden Khartum dömt den förre ledaren, mot dennes nekande, till två års fängelse för korruption och penningtvätt. Ett straff som al-Bashir väntas avtjäna i en form av rehabiliteringscenter.

– Al-Bashir gjorde sig skyldig till många brott i Sudan, alla vet att han är skyldig, säger Galal Yousif, en konstnär som hade en aktiv roll i avsättandet av al-Bashir, till nyhetsbyrån AP.

Offer för bröd och bensin

Annons

Omar al-Bashirs fall bottnade i utbrett missnöje och höjda priser på bensin och bröd, som ledde till omfattande folkliga protester i slutet av förra året. Trots regeringens försök att stilla protesterna med massgripanden och införande av undantagstillstånd avmattades inte protesterna, utan kulminerade den 11 april i år då Sudans militär satte punkt för al-Bashirs styre.

Efter maktskiftet hittades gigantiska mängder pengar hemma hos den 75-årige expresidenten – det uppges ha rört sig om motsvarande tiotals eller till och med hundratals miljoner kronor. I förhör har al-Bashir medgett att han tagit emot stora summor från i första hand Saudiarabien, däremot har han konsekvent förnekat att pengarna skulle ha använts till privata angelägenheter.

Det återstår att se ifall ytterligare rättsprocesser väntar på al-Bashir. I Sudan kan han komma att ställas inför rätta både för kuppen som förde honom till makten 1989 och för regimens våld mot demonstranter i år. Och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i nederländska Haag vill ha honom utlämnad för bland annat brott mot mänskligheten i samband med kriget i Darfur.

Massakrer och nedsläckt internet

Ledaren för övergångsregeringen, Abdel Fattah al-Burhan, beordrade frisläppandet av samtliga fångar till följd av al-Bashirs undantagstillstånd. Al-Burhan har emellertid själv varit föremål för kritik från människorättsgrupper, bland annat för nedstängningen av internet, ett beslut som övergångsstyret hävdade var för att garantera rikets säkerhet, samt för omotiverat våld mot civila i samband med protester mot övergångsregeringens militära inriktning. Över hundra dödsfall bekräftades och ett sjuttiotal kvinnor våldtogs av beväpnade miliser som anklagas för att ha stått militären nära.

– Det kommer att ta tid att rensa systemet och börja leverera. Att hantera folks förväntningar kommer vara en av den nya regeringens verkliga utmaningar, sa Luka Khol, professor vid Africa Center for Strategic Studies i USA, till al-Jazira i samband med al-Burhans tillträde.

Men al-Bashirs fall från tronen har också skapat en plattform för folkligt engagemang, något som kan bli verklighet ifall allmänhetens förväntningar inte infrias.

– Då störtar vi rådet precis som vi störtade den förra regimen, sa Ramzi al-Taqi, fruktförsäljare i Khartum, till nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons