Annons

Svävande ljuslyktor bakom brand på tyskt zoo

Tyskland • Publicerad 2 januari 2020
Brandmän framför det brinnande aphuset på Krefeld zoo. Arkivbild
Brandmän framför det brinnande aphuset på Krefeld zoo. ArkivbildFoto: Alexander Forstreuter/AP/TT

Branden i ett aphus på ett zoo i den tyska staden Krefeld, som ledde till att ett 30-tal djur dog orsakades troligen av svävande ljuslyktor, uppger polisen. En kvinna i 60-årsåldern och hennes två vuxna döttrar har medgett att de skickat upp fem svävande ljuslyktor i närheten av djurparken på nyårsafton, skriver Der Spiegel.

Svävande ljuslyktor är sedan 2009 förbjudna att använda i delstaten Nordrhein-Westfalen, där Krefeld ligger, men kvinnorna ska inte ha varit medvetna om förbudet eller brandrisken.

Annons

I branden dog bland annat fem orangutanger, en västafrikansk schimpans och två låglandsgorillor. Aphuset brann ner till grunden men två schimpanser klarade sig med lättare skador, liksom en grupp gorillor i en närliggande byggnad.

Enligt en talesperson för brandkåren är man överraskad över det snabba brandförloppet. Något brandskyddssystem fanns inte i byggnaden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons