Det höll i nästan 100 minuter – men i förlängningen tog Sveriges gulddröm slut.
Jackie Groenen satte 1–0 och skickade Nederländerna till VM-final.
För Sverige väntar bronsmatch mot England i Nice.
– Det är en jäkla skillnad på att sluta trea eller fyra så vi ska se till att knipa bronset nu, säger Nilla Fischer till TV4.
Fotboll (TT) • Publicerad 3 juli 2019 • Uppdaterad 4 juli 2019
Sofia Jakobsson deppar efter att Nederländerna tagit ledningen i förlängningen.
Sofia Jakobsson deppar efter att Nederländerna tagit ledningen i förlängningen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Semifinaldramat började redan innan matchen blåstes igång. Peter Gerhardsson överraskade genom att satsa på Nathalie Björn framför Elin Rubensson på innermittfältet, men Björn fick feberkänning kort före matchen, och Rubensson fick starta ändå.

På planen blev det en nagelbitare i 120 minuter plus tilläggstid.

Och för Sverige blev det inget lyckligt slut.

– Det är jättetufft, finalen var så nära, konstaterar mittbacken Nilla Fischer i TV4 efter matchen.

De svenska spelarna inledde annars matchen med det som har fungerat så bra under hela mästerskapet: hög press, tålamod och snabba omställningar.

Redan i den 13:e minuten höll det på att ge resultat. Sofia Jakobsson vände bort en nederländska på mitten, satte fart mot straffområdet och serverade sedan Stina Blackstenius ett fritt läge. Skottriktningen var det dock sisådär med, och Sari van Veenendaal kunde rädda.

Det var Sverige som hade kommandot, om än knappt, under de första 45 minuterna. Nederländerna försökte men småskadade storstjärnan Lieke Martens kom inte till sin rätt – och byttes också ut efter första halvlek – och inte heller den centrala spetsen Vivianne Miedema fick till det. Arsenalspelaren var nära många gånger, men i slutändan var det alltid en Caroline Seger eller en Nilla Fischer i vägen.

I andra halvlek ökade Sverige tempot, slog fler bollar i djupet och pressade ännu högre. De nederländska backarna såg stressade ut, men det var inte en omställning utan en fast situation som gav Sveriges nästa, och bästa, läge.

En hörna i den 56:e minuten hamnade hos Nilla Fischer till höger i straffområdet. Mittbacken gjorde allt rätt när hon borrade bollen mot det bortre hörnet. Men Sari van Veenendaal fick fingertopparna på bollen som gick i stolpen och ut.

– Jag tycker att det är en tajt och tillknäppt match. Vi lyckas bra i 60 minuter men sedan håller vi inte samma kvalitet, säger Fischer.

Ja, för sedan började matchbilden svänga.

Knappt tio minuter senare var det kollegan Hedvig Lindahls tur att freda målet. På Nederländernas första hörna hittade bollen till en omarkerad Miedema som såg ut att hitta rätt med huvudet. Men Lindahl petade nicken i ribban innan det svenska försvaret lyckades rensa.

Målen ville inte komma. Förrän i förlängningen. Då kom ett – och det skickade Nederländerna till VM-final.

Linda Sembrant fick en tå på ett nederländskt instick, men det ville sig inte bättre än att bollen studsade rätt framför fötterna på Jackie Groenen. Klockan närmade sig 100 minuter när Groenen tog några steg framåt, måttade och placerade in 1–0, otagbart för Hedvig Lindahl, i det bortre hörnet.

De blågula spelarna matade på, gav det de hade kvar i kroppen, men kunde inte skaka fram en kvittering trots bland annat totalt tolv offensiva hörnor.

– Jag tycker inte att de (Nederländerna) skapar någonting. Vi kämpar på i 120 minuter och har möjligheterna. Men vi lyckades inte utnyttja dem, säger Fischer.

Nu tvingas Sverige resa tillbaka till Nice, där man mötte Thailand i gruppspelet, för att spela om VM-bronset mot England på lördag.

En match som Fischer inte kommer ha några problem att ladda om inför.

– Det är bara att bryta ihop i kväll. Det är en jävla skillnad på att sluta trea eller fyra. Vi ska göra allt för att knipa bronset nu.