Annons

Svenska viner rusar på efter rekordvärmen

Sommarhettan i fjol slog hårt mot det svenska lantbruket – men för vinproducenterna var det i stället rena champagnegaloppen.
Därför kommer rekordmånga nya svenska viner att släppas i år – och vinåret 2018 kan yngla av sig i flera år.
Lantbruk • Publicerad 15 maj 2019
Svenska vindruvor, här klasar från en gård utanför Ystad, stortrivdes med fjolårets värme. Skörden var på topp för många vinbönder. Arkivbild.
Svenska vindruvor, här klasar från en gård utanför Ystad, stortrivdes med fjolårets värme. Skörden var på topp för många vinbönder. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

– Ja, det kommer absolut att släppas rekordmånga nya svenska viner – både volymmässigt och i antal, säger Hans Håkanson, vd för företaget Svenska Hantverksdrycker, till TT.

Den långa, torra och heta sommaren i fjol gjorde gott för de cirka 40 svenska vinodlarna. Föreningen Svenskt Vin och vinodlarna talade i höstas om en rekordskörd som låg 30–50 procent högre än normalt – till uppskattningsvis 200 ton druvor. Det berodde framför allt på vädret men också på större odlingsarealer.

Annons

Enligt Hans Håkanson gav de många soltimmarna en oerhört god mognadsgrad för druvorna och de ökade också skördevolymer mycket kraftigt ute på de svenska vingårdarna – vilket är en viktig förklaring till att fler viner släpps i år.

– Vinbönderna skördade i flera omgångar vilket gjorde att man kunde göra flera olika sorters vin. När man har mer material har man också mer möjlighet att experimentera, säger Hanson.

Orange vin

En av dem som fick möjlighet att experimentera var Murat Sofrakis, som drivit sin vingård i Klagshamn utanför Malmö sedan 2001. Han uppskattar likt vinföreningarna att skörden över hela landet låg på runt 200 ton druvor. För vingården i Klagshamn var fjolårets skörd omkring 25 procent högre än genomsnittet. Den höga tillgången på druvor innebar att vingården kunde göra fler olika vintyper än under ett vanligt år.

– Vi tittade lite mer på dessertviner och sedan gjorde vi också lite orange vin, det är väldigt trendigt just nu. Det var de här extra grejerna som vi hade möjlighet till.

Däremot vill han inte kalla 2018 för ett superår.

– Det var ett undantagsår, kan man säga. Om det är bra eller dåligt kan man ha delade uppfattningar om. Många gånger betyder kanske varmare att det blir bättre, i alla fall vad gäller volymer, men när det gäller kvaliteten på vinet vet man inte. Det är för tidigt att säga.

Spåkulan säger alltså att det i år kommer att säljas betydligt mer än de 213 335 liter svenskt vin som enligt LRF såldes i fjol – oräknat en del vin som såldes på restauranger.

Den svenska vinvågen får extra fart av att konsumenterna vill ha småskalighet, hantverksmässighet och närproduktion när det gäller livsmedel.

Vin som lagras

Men det är inte bara i år som året 2018 kommer att porla ner i glasen, enligt Hans Håkanson. Mycket av det vin som framställdes av fjolårets skörd kommer att lagras och släppas nästa år eller längre fram, säger Hanson.

TT: Så 2018 kommer att ge barn flera år framåt i tiden.

Annons

– Ja, så är det, svarar han.

Murat Sofrakis är inte lika säker.

– Årgången är väldigt tillgänglig, det är gott att dricka redan nu eftersom det var ett extremt väder. Det är bra, eftersom de flesta som köper svenskt vin dricker det inom de första åren. Men hur lång hållbarhet det är på en sådan årgång återstår att se.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons