Nyheter

Sverige förlänger gränskontroller

Gränskontroller Artikeln publicerades
EU-kommissionen informerades om beslutet i går kväll.
Foto: Johan Nilsson/TT
EU-kommissionen informerades om beslutet i går kväll.

Gränskontrollerna i södra Sverige förlängs i ytterligare sex månader.

Sverige har beslutat att förlänga gränskontrollerna i södra Sverige i ytterligare sex månader, till mitten av maj 2018, berättar justitieminister Morgan Johansson (S) för TT.

– I går kväll notifierade vi EU-kommissionen att Sverige avser att besluta om att fortsätta med de gränskontroller vi har i södra Sverige, framför allt mot Öresundsområdet och Danmark, förklarar Johansson på väg in till dagens justitieministermöte i Luxemburg.

TT: Varför?

– Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser, inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger Johansson.

Samtliga de länder som redan nu har återinfört gränskontroller inom Schengensystemet har nu meddelat EU-kommissionen att de tänker förlänga i ytterligare sex månader. Efter Danmark, Tyskland och Frankrike har nu även Sverige, Österrike och Norge gjort samma sak.

– På en vanlig vecka så vägrar vi nu inresa för ungefär 200 personer. Så det finns ett antal individer som rör sig runt om i Europa som inte har uppehållstillstånd och det är klart att ser situationen ut så måste vi från vårt perspektiv ha de säkerhetsåtgärder som vi har vidtagit, säger Morgan Johansson.

TT: Vad räknar ni med för form av gehör från EU-kommissionen?

– Jag träffade EU-kommissionären Avramopoulos nu på morgonen och diskuterade detta. Vi är ju inte ensamma om det här och det gör att jag tror att den samlade bilden från EU-kommissionen kommer att bli sådan att det här är någonting som man måste acceptera i det här läget, säger Johansson.

EU-kommissionen informerades om beslutet i går kväll.