Sverige sparkade igång i snålblåst

Fotboll Artikeln publicerades
Julia Roddar på fredagens träning under fotbollslandslagets träningsläger inför VM i Frankrike.
Foto: Adam Ihse/TT
Julia Roddar på fredagens träning under fotbollslandslagets träningsläger inför VM i Frankrike.

Skånsk snålblåst kunde inte rubba humöret när det svenska fotbollslandslaget sparkade igång VM-sommaren på fredagen.

Och vissa log bredare än andra under Sveriges första träning i Båstad.

Trots halvdant väder, fredag och löning tog sig ett hundratal intresserade ner till Örebäcksvallen i Båstad för att få en glimt av, och autografer från, de svenska landslagsstjärnorna. VM-truppens första träning under lägret på västkusten var inte av det intensivare slaget, men alla utom Nilla Fischer (lätt förkylning) var med, och humöret var på topp.

– Det kännetecknar nog det här laget, det är en väldig glädje när vi ses. Alla tycker bara att det är väldigt kul att vara samlade, säger Djurgårdens Olivia Schough.

– Det är alltid lite svårt att komma igång under första träningen. Men nu är det skarpt läge och det finns inte så mycket träningstid. Vi måste få det att sitta. Och får vi till det så vet vi att det kan bli riktigt bra, säger Chelseas Jonna Andersson.

Liten skräll

Schough och Andersson tillhör de mer rutinerade spelarna i laget, med flera mästerskap i ryggen. Men förutom de mer bekanta ansiktena i den svenska VM-truppen finns också åtta mästerskapsdebutanter. En av dem: Göteborgs Julia Roddar, som var en mindre skräll när hon togs ut i VM-truppen förra veckan.

– Det känns jättespännande och sjukt att det ska hända nu, vi är alla jättetaggade. Det känns skitkul. Sedan första landslagsuttagningen 2017 har jag haft det här som mål, säger den 27-åriga mittfältaren.

Göteborgskvartett

För ett par år sedan var hon ytter i lilla Kvarnsveden. Nu är hon en av damallsvenskans bästa innermittfältare och en av fyra VM-spelare från serieledaren Göteborg.

– Jag har vuxit som spelare både fysiskt och tekniskt. Det är en snabb resa, och jag njuter varje dag av att ha de här kläderna på mig, säger Roddar om landslagsdressen.

– Och vi har ett jättebra lag i Göteborg och det har vi visat under vårsäsongen. Det känns som att vi är tillräckligt bra för att vara här.

Sverige tränar i Båstad till och med onsdag, och spelar en inofficiell träningsmatch mot Sydkorea på tisdag. Laget reser sedan vidare till Göteborg, där det officiella VM-genrepet mot Sydkorea spelas på Gamla Ullevi nästa fredag.

Fakta

Fakta: Sveriges VM-trupp

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea (lämnar i sommar), Zecira Musovic, Rosengård, Jennifer Falk, Göteborg.

Försvarare: Linda Sembrant, Montpellier (lämnar i sommar), Magdalena Eriksson, Chelsea, Jonna Andersson, Chelsea, Nathalie Björn, Rosengård, Amanda Ilestedt, Potsdam/Bayern München, Nilla Fischer, Wolfsburg/Linköping, Hanna Glas, Paris Saint-Germain.

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Julia Roddar, Göteborg, Elin Rubensson, Göteborg, Julia Zigiotti Olme, Göteborg, Kosovare Asllani, Linköping, Fridolina Rolfö, Bayern München/Wolfsburg, Sofia Jakobsson, Montpellier, Stina Blackstenius, Linköping, Mimmi Larsson, Linköping, Olivia Schough, Djurgården, Anna Anvegård, Växjö, Lina Hurtig, Linköping, Madelen Janogy, Piteå.

Visa mer...