Annons

Sverige startar sin jakt på EM-semifinal

Ersättaren hoppas på speltid och den ovane vikarien letar efter bekväma situationer.
Positionen högernio är fortfarande ett hett ämne när Sverige inleder jakten på en semifinal i handbolls-EM.
I kväll väntar Portugal i den första matchen av mellanrundan i Malmö arena.
Handboll • Publicerad 17 januari 2020
Det är främst Linus Arnesson som har fått axla rollen som ersätter till Albin Lagergren på högernio i det svenska handbollslandslaget. Blir så fallet även i kväll när Portugal väntar i den första matchen av mellanrundan i handbolls-EM. Arkivbild.
Det är främst Linus Arnesson som har fått axla rollen som ersätter till Albin Lagergren på högernio i det svenska handbollslandslaget. Blir så fallet även i kväll när Portugal väntar i den första matchen av mellanrundan i handbolls-EM. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den vänsterhänte högernian Albin Lagergren har inte spelat för Sverige sedan premiären mot Schweiz. Även om han är på plats med landslaget i Malmö när mellanrundan i handbolls-EM nu drar igång är Lagergren fortsatt utskriven från den 16 man stora matchtruppen av "medicinska skäl".

"Varit ovant"

Mot Slovenien i den andra gruppspelsmatchen fick högerhänte Linus Arnesson axla den för honom ovana rollen som högernia. En position där man normalt sett vill ha en vänsterhänt spelare.

Annons

– Det har varit ovant och svårt såklart, men samtidigt får man gilla läget. Man gör det bästa man kan av situationen och ibland funkar det bättre än vad det gör andra gånger. Man får försöka hitta de situationer man är bekväm i, säger Arnesson, som normalt sett är vänsternia eller mittnia.

Till gruppavslutningen mot Polen byttes Skövdes vänsterhänte högernia Jack Thurin in till förmån för Lagergren. Från start var Arnesson fortsatt förstavalet på positionen, men den naturlige högernian Thurin fick drygt 22 minuter på planen.

– Det var kul att få chansen såpass länge ändå i debuten och jag tycker att det gick hyfsat ändå med två mål på två skott och hyfsat bra försvarsspel. Jag spelar ju inte så mycket försvar hemma i Skövde, säger Thurin.

TT: Hoppas du på ännu mer speltid mot Portugal?

– Ännu mer är svårt att säga, men det är klart att jag hoppas på att få spela lite grand, säger Thurin.

Den svenske lagkaptenen Jim Gottfridsson hoppas att Blågult kan få i gång anfallsspelet på allvar i kväll mot Portugal.

– Det är framför allt anfallsspelet vi kämpar med. Vi måste få mer flow i det, lite större rörelser, vinna mer man mot man-situationer och få ut bollen på kanterna. Det är väl det som är vårt stora fokus, säger Gottfridsson.

"Inte lika många alternativ"

Spelmotorn Gottfridsson säger att hans spel blir påverkad av en högerhänt högernia. Skotthotet från den positionen blir inte lika naturligt och det innebär att motståndarna agerar annorlunda.

– Med en högerhänt blir det att försvararen flyttar sig väldigt, väldigt mycket mer mot mig och inte ger mig utrymmet för att spela till en mittsexa eller ta skott. Det är klart att man smalnar av som spelfördelare – man har inte lika många alternativ, säger Gottfridsson.

Både Sverige och Portugal går in i mellanrundan med noll poäng. Klockan 20.30 är det avkast i Malmö arena.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons