Manninen sänkte Tre Kronor i förlängningen

Drömmen om ett tredje raka VM-guld sprack för Tre Kronor.
Finland kvitterade i slutet av tredje perioden och vann sedan med 5–4 efter förlängning.
Sakari Manninen blev segerskytt.
Ishockey • Publicerad 23 maj 2019
Finskt jubel i Kosice.
Finskt jubel i Kosice.Foto: Claudio Bresciani/TT

Sverige försvarade en 4–3-ledning nästan hela tredje perioden. Med med 1.29 kvar kvitterade Marko Antilla efter en retur.

Och efter 1.37 av förlängningen sköt Sakari Manninen 5–4.

Drömmen sprack

Därmed sprack drömmen om ett historiskt tredje raka VM-guld.

Backarna John Klingberg och lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson hade chansen att vinna för tredje året i rad.

Även förbundskaptenen Rikard Grönborg, som slutar efter VM, hade chansen att bli historisk.

– Det känns inget bra såklart, jättetråkigt, säger Rikard Grönborg till SVT.

Sverige fick en mardrömsstart på Finnkampen. Bara en minut hade spelats – och Sverige hade redan slagit två icingpuckar – när backen Niko Mikkola gjorde 1–0 på ett skott som inte såg otagbart ut för Henrik Lundqvist.

Både han och hans lag spelade upp sig.

John Klingberg kvitterade till 1–1 i numerärt överläge efter 2.38 efter ett drömpass som innehöll en ”titt-fint” från William Nylander.

Det var Nylanders 18:e poäng i VM – 5 mål och 13 assist - och därmed tangerade han Nisse Nilssons 57 år gamla svenska VM-rekord. Nilsson gjorde just 18 poäng i VM 1962 när Sverige tog guld i Colorado Springs.

Sedan tog svenskarna ledningen på ett slumpmål. Patric Hörnqvist styrde Oliver Ekman-Larssons skott på finländske backen Henri Jokiharju och i mål.

3–1 av Pettersson

När Elias Pettersson gjorde ett glänsande 3–1-mål efter 25 sekunder av andra perioden såg det ut som svenskarna tagit semifinalgreppet. Pettersson fintade bort backen Miika Koivisto och sköt skoningslöst pucken i nättaket bakom Kevin Lankinen med sitt vassa handledsskott.

Men Finland kvitterade slumpmålsmatchen när Petteri Lindbohm sköt 3–2 med ett skott som ändrade riktning på John Klingberg.

Sedan tog Finland över fullständigt och 3–3 kom på ett nytt backskott genom Jani Hakanpää sedan Harri Pesonen skymt Lundqvist.

Svenskarna uppträdde på nytt slarvigt i egen zon och spelade fast sig flera gånger. Finland skapade flera gånger chanser i farliga lägen framför Lundqvist.

Kameran gick sönder

Tre Kronor avslutade dock mittperioden starkt och Erik Gustafsson gjorde ett märkligt 4–3-mål med 25 sekunder kvar av andra perioden.

Spelet fortsatte och först i slutsekunderna, vid nästa spelavbrott, videogranskades skottet som de flesta trodde hade tagit i stolpen.

Men projektilen upptäcktes ha gått i kameran inne i målet och studsat ut. Gustafsson såg själv minst sagt förvånad ut när det signalerades för mål.

Glädjen där förbyttes dock till besvikelse.

– Det kändes som att vi hela tiden försvarade vår ledning i stället för att gå för det. Det blev en jättekonstig matchbild. Första var riktigt bra, vi gör det vi ska göra. Även när vi kommer tillbaka i andra perioden. Tredje perioden blir alldeles för passiv. Även fast vi manar på dem att vi ska upp i banan tror jag att det blir något slags säkerhetsspel och det brukar aldrig gå, säger Grönborg.