Sveriges mardrömssvit mot Tyskland

Snacka om mardrömsmotståndare.
Efter 3–2-segern i gruppspelet i hemma-VM 1995 har Sverige spelat elva raka mästerskapsmatcher mot Tyskland utan att vinna.
Bryts sviten i VM-kvartsfinalen på lördag?
Fotboll • Publicerad 25 juni 2019
Caroline Seger deppar efter 1–2-förlusten mot Tyskland i OS-finalen 2016.
Caroline Seger deppar efter 1–2-förlusten mot Tyskland i OS-finalen 2016.Foto: Jonas Ekströmer/TT

EM 1997, semifinal: 0–1, förlust.

Efter tre raka segrar i hemma-EM blev det stopp i semifinalen i Karlstad sedan Bettina Wiegmann avgjort med sex minuter kvar. Sverige tog brons.

OS 2000, gruppspel: 0–1, förlust.

Ett svagt OS för svensk del, enda målet kom mot Australien, och Sverige fick åka hem efter gruppspelet. Ariane Hingst nätade för Tyskland.

EM 2001, gruppspel: 1–3, förlust.

Hanna Ljungberg inledde målskyttet i Tysklands-EM men Tyskland vände på matchen genom två mål av Claudia Müller.

EM 2001, final: 0–1, förlust efter förlängning.

Müller prickade återigen rätt, nu efter åtta minuter i förlängningen på golden goal.

VM 2003, final: 1–2, förlust efter förlängning.

Ljungberg gav Sverige ledning i slutet av första halvlek men Tyskland kvitterade och avgjorde på golden goal, återigen åtta minuter in i förlängningen.

OS 2004, bronsmatch: 0–1, förlust.

Efter 0–1 mot Brasilien i semi blev det samma siffror mot Tyskland sedan Renate Lingor prickat rätt efter en kvart.

OS 2008, kvartsfinal: 0–2, förlust efter förlängning

Mållöst efter 90 minuter. Kerstin Garefrekes och Simone Laudehr avgjorde för Tyskland som tog tredje raka OS-bronset.

EM 2013, semifinal: 0–1, förlust

Efter oavgjort mot Danmark och sedan tre raka segrar satte Tyskland stopp på Gamla Ullevi. Nuvarande stjärnan Dzsenifer Marozsán gjorde matchens enda mål. Tyskland tog sjätte raka EM-guldet, Sverige fick brons.

VM 2015, åttondelsfinal: 1–4, förlust.

Tyskland gick fram till 3–0 innan Linda Sembrant reducerade. Marozsán fastställde resultatet för Tyskland som blev fyra.

OS 2016, final: 1–2, förlust.

Efter straffdramatik i kvart och semi fick Sverige återigen ge sig mot Tyskland. Och återigen gjorde Marozsán och Sembrant mål, den senare dock självmål. Stina Blackstenius reducerade.

EM 2017, gruppspel: 0–0, oavgjort.

Sveriges inledningsmatch i EM i Nederländerna satte stopp för förlustsviten och gav Sverige hopp. Men seger mot Ryssland följdes av förluster mot Italien och Nederländerna, och Sverige var utslaget.