Annons
Nyheter

Sveriges Parisambassadör: Var är polisen?

Nya sammandrabbningar har ägt rum i Paris när Gula västarna fortsätter protestera mot regeringens politik.
Sveriges ambassadör ifrågasätter varför polisen inte syntes till när en eld gjordes upp utanför ambassaden.
Frankrike • Publicerad 6 januari 2019
De franska Gula västarna har på intet sätt slutat att protestera mot president Emmanuel Macron och hans politik. Här i Paris på lördagen.
De franska Gula västarna har på intet sätt slutat att protestera mot president Emmanuel Macron och hans politik. Här i Paris på lördagen.Foto: Kamil Zihnioglu

Motorcyklar har satts i brand och föremål har kastats mot polisen i Paris när proteströrelsen Gula västarna återigen har protesterat mot president Emmanuel Macrons ekonomiska politik.

Protesten i Paris var till en början fredlig, men på eftermiddagen uppstod sammandrabbningar. Polisen sköt tårgas mot demonstranter för att hindra dem från att korsa Seine och ta sig till nationalförsamlingen (det franska parlamentets underhus). En polis skadades när han träffades av en motorcykel som kastats ned från en gata ovanför honom, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Enligt Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson tände personer en eld utanför ambassaden.

"Nedanför Sveriges ambassad och Tunisiens ambassad har Gula västarna gjort upp en eld! Och polisen är var? Tack vare våra solidariska grannar har vi kunnat släcka lågorna", skriver Wand-Danielsson på Twitter.

De franska Gula västarna har på intet sätt slutat att protestera mot president Emmanuel Macron och hans politik. Här i Paris på lördagen där polisen använde tårgas.
De franska Gula västarna har på intet sätt slutat att protestera mot president Emmanuel Macron och hans politik. Här i Paris på lördagen där polisen använde tårgas.Foto: Kamil Zihnioglu

Det har även rapporterats om sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Caen.

Omkring 50 000 personer har demonstrerat i hela landet under dagen, enligt inrikesminister Christophe Castaner.

Lördagens marscher handlade om hur svårt det är för stora grupper att få tillvaron att gå ihop ekonomiskt.

– Min dotter tjänar 800 euro i månaden (motsvarande drygt 8 000 kronor). Hon arbetar 25 timmar i veckan i ett bageri. För henne handlar det om att överleva, säger demonstranten Ghislaine som inte vill skylta med sitt efternamn, enligt Reuters.

De förnyade protesterna kommer sedan Macron och hans regering har skärpt tonen mot Gula västarna och kallat dem agitatorer som är ute efter att avsätta regeringen.

I onsdags grep polisen Eric Drouet, en av Gula västarnas ledare. Han är misstänkt för att ha organiserat en demonstration utan tillstånd.

Lördagens demonstrationer blåser liv i missnöjesrörelsen vars fart mojnat under jul- och nyårshelgerna. Gula västarna inledde sina aktioner för två månader sedan med bland annat vägblockader. I Paris urartade protesterna i våldsamheter.

De franska Gula västarna har på intet sätt slutat att protestera mot president Emmanuel Macron och hans politik. Här i Paris på lördagen.
De franska Gula västarna har på intet sätt slutat att protestera mot president Emmanuel Macron och hans politik. Här i Paris på lördagen.Foto: Kamil Zihnioglu
Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Lars Pedersen/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons