Annons

Sydkoreanskt brandtal för boken

Kulturminister Amanda Lind (MP) oroar sig över den nedåtgående trenden för läsning bland barn och unga. Det sade hon när hon invigde årets bokfest i Göteborg. Men de starkaste applåderna fick den sydkoreanske författaren Hyun Ki-Young.
Litteratur • Publicerad 26 september 2019
Mässansvariga Frida Edman och författaren Hyun Ki-Young inviger mässan tillsammans med bland andra Chulho Yoon, sydkoreanska författarförbundet, Sydkoreas vice kulturminister Kim Yong-Sam, ambassadör Lee Jeong-Kyu, programchefen Oskar Ekström och kulturminister Amanda Lind (MP).
Mässansvariga Frida Edman och författaren Hyun Ki-Young inviger mässan tillsammans med bland andra Chulho Yoon, sydkoreanska författarförbundet, Sydkoreas vice kulturminister Kim Yong-Sam, ambassadör Lee Jeong-Kyu, programchefen Oskar Ekström och kulturminister Amanda Lind (MP).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den kepsprydde äldre mannen var en av talarna i Sydkoreas temamonter på årets Bokmässa i Göteborg.

Under invigningsceremonin framhöll Hyun Ki-Young att Sydkorea har världens högsta nivå av informationsteknologi. Men den starka genomslagskraften för smarta telefoner visar samtidigt hur mycket sydkoreanerna bortser från boken.

Annons

– Att inte läsa böcker är detsamma som ett leva ett liv utan att tänka, sade Hyun Ki-Young.

– Olyckligtvis älskar inte människor böcker lika mycket i dag som de en gång gjorde. Vi lever i en tid då läsningen har blivit påtagligt förbisedd. Den neoliberala civilisationen, som syftar till att förvanska människan och göra dem till "effektiva verktyg", har skapat den här situationen.

Ambitiöst program

Det hindrar dock inte att Sydkorea satsar på att föra ut just landets litteratur och matkultur genom ett ambitiöst program på Bokmässan i Göteborg.

Med över 120 utländska författare från 38 länder är årets Bokmässa samtidigt den internationellt starkaste någonsin, enligt programchefen Oskar Ekström.

Även Amanda Lind lyfte läsandet och skrivandet som två av "de mest framstående kulturella aktiviteterna" och överföringen av idéer som något som definierar människan. I sitt invigningstal uttryckte hon också oro för att barns och ungdomars läsning minskar, enligt Statens medieråds senaste rapport.

– För alla invånare i det här landet är det isande att läsa. Det senaste decenniets trend är en stadig nedgång av läsandet. Vi i den svenska regeringen är fast beslutna att ändra denna trend och göra böcker och litteratur tillgängliga, sade Lind.

"En fristad"

I början av veckan larmade fackförbundet Dik ännu en gång om att samhällets oro flyttat in på biblioteken. Amanda Lind sade inget om rapporten eller om konkreta åtgärder men passade på att beskriva biblioteken som fristäder och hörnstenar i det svenska kulturlivet.

– I en värld där vi förväntas vara konsumenter går det inte att överskatta en plats där vi är tillåtna att bara vara människor. Vi måste försvara dessa fristäder som är öppna för alla, inte bara ett fåtal.

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons