Annons
Nyheter

Sydsverige snuvat på vintern: ”Direkt från höst till vår”

Vintern, i alla fall den meteorologiska, ser ut att skippa de sydligaste delarna av Sverige i år.
– Det kan mycket väl övergå direkt från höst till vår. Men det är inte ovanligt att det inte blir vinter över huvud taget, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.
Malmö • Publicerad 10 februari 2019
Nej, det blev inte någon vinter i år i sydligaste Sverige
Nej, det blev inte någon vinter i år i sydligaste SverigeFoto: Martina Holmberg / TT

Det brukar ju heta att vi har fyra årstider i Sverige. Men det stämmer inte alltid, i alla fall inte om man pratar om meteorologiska årstider som är baserade på temperaturförhållanden. I Skånes kustland är det fortfarande, enligt den meteorologiska definitionen, höst. Vintern som kräver att dygnsmedeltemperaturen är 0 grader eller lägre under fem dygn i följd har helt enkelt inte infunnit sig i år.

– Och prognosmässigt ser temperaturerna ut att ligga på plussidan större delarna av dygnet den närmaste tiden, säger Max Lindberg Stoltz.

Annons

Så troligen hoppar Sveriges sydspets direkt från höst till vår i år. Men hur vet man då när hösten, som definieras av varaktiga temperaturer mellan noll och tio plusgrader, slutar och våren som har samma temperaturkrav börjar?

SMHI har efter den milda vintern 2007/2008, när vinterkriterierna inte uppfylldes i södra Sverige, satt ett senast möjliga datum för hösten. Eftersom den 15 februari är tidigaste möjliga datum för vårens ankomst är 14 februari satt som senaste möjliga datum för höst. Om dygnsmedeltemperaturen ligger stabilt över noll grader i sju dygn så övergår alltså hösten direkt i vår den 15 februari.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons