Annons
Insändare

Ta hand om oss skattebetalare som redan finns här först

Såg i YA 5 och 10 augusti att politikerna i Simrishamn vill locka sommarboende att bli bofasta i kommunen och därför bjudit in dem till ett ”värvningsmöte” – en charmoffensiv.
Simrishamn • Publicerad 19 augusti 2019 • Uppdaterad 26 augusti 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett 70-tal deltidsboende kom till Alliansens värvningsmöte i Österlengymnasiet.
Ett 70-tal deltidsboende kom till Alliansens värvningsmöte i Österlengymnasiet.Foto: Mark Hanlon

Enligt artikeln (5 augusti) finns det drygt 3 000 fritidshushåll i kommunen. Gissningsvis bor det mer än en person per hushåll. Att det då kom endast cirka 70 personer till värvningsmötet visar väl inte på något större intresse (artikeln 10 augusti) .

De inbjudna fick berätta om vilka krav de har för att eventuellt kunna bosätta sig här. Det visade sig att flera av önskemålen var precis desamma som vi bofasta önskat och påpekat i många år.

Annons

Varför inte då se till att vi skattebetalare som finns på plats får det bättre – innan man börjar bjuda in ännu fler att dela den kaka som inte ens räcker till förbättringar åt oss.

Bland annat framkom vid mötet att ”de nya” vill ha bättre bussförbindelser. Det är ju redan ett önskemål som vi bofasta haft i många år - utan resultat. Det bör alltså inte vara någon nyhet för politikerna.

Vatten- och avloppsfrågorna kom också upp. Många året-runt-boende har i åratal påpekat behovet av nya ledningar i stället för de uråldriga som inte kan eller bör repareras mera. Detta har bara pratas bort och gömts undan, till förmån för den unika och dessutom mycket dyra vattenreningen i Simrishamn.

Ett tredje förslag vid mötet gällde sophämtning och var verkligen radikalt: sopbilarna skulle bort från våra samhällen! I stället föreslogs att vi skulle traska iväg med våra soppåsar till ett gemensamt så kallat ”sopskåp” någonstans i respektive samhälle. Vi sorterar redan våra sopor enligt de normer som gäller, att sedan avstå från servicen av sopbilen – det kan det bara inte bli tal om.

Det är oftast inga ungdomar som bor här och att ge sig ut i halkan till något sopskåp – nej tack. Det är en försämring och tillbakagång till 1940-talet.

Ett annat ämne gällde hur svårt det var med nybyggnation här. Att vissa restriktioner gäller ska vi som bor här året runt vara tacksamma för. Förtätning på tomterna med hus av olika storlek och utseende förfular och förändrar hela miljön.

Att bygga nytt för olika verksamheter, som förväntas ge stor avkastning kan låta lockande, men det är sällan som planerna och verkligheten sammanfaller. Flera ”marknader” är redan så mättade att trakten inte orkar med flera. Vi ska vara rädda om våra små samhällens genuinitet – inte skapa ett enda stort ”jippoland”.

Värvningsmötesdeltagarnas åsikter om politiker och tjänstemän som ”lomhörda” kan vi bofasta instämma i – vi som lever med dem varje dag. Jag hoppas ändå att ni politiker kan vara så klara i huvudet att ni i första hand ser till den bofasta, skattebetalande befolkningens bästa. Det är vi som ger er skattepengar att bolla med.

Kerstin Cedergren

Vitemölle

Annons
Annons
Annons
Annons