Annons

Telias ordförande tvingas bort i förtid

Telias nuvarande styrelseordförande tvingas bort i förtid – bara några månader innan hennes mandat går ut.
Den tidigare Tele2-vd:n Lars-Johan Jarnheimer föreslås ta över.
Telekom • Publicerad 20 oktober 2019
Marie Ehrling tvingas lämna rollen som styrelseordförande för Telia i förtid. Arkivbild.
Marie Ehrling tvingas lämna rollen som styrelseordförande för Telia i förtid. Arkivbild.Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT

Det är svenska staten, som största ägare i Telia Company med 38,4 procent av aktierna, som begär att styrelsen kallar till extra bolagsstämma. En kallelse kommer att utfärdas inom två veckor och därefter ska stämman äga rum om tidigast tre och senast sex veckor.

Någon anledning till att Marie Ehrling petas anges inte, men hon går inte självmant. Hennes mandat på posten löper ut i april nästa år.

Annons

– Det blir ett byte några månader tidigare än jag kanske hade förväntat mig. Jag hade tänkt mig att stanna till april och nu blir det inte så, och det är något som jag får respektera, säger Marie Ehrling till TT.

TT har sökt valberedningens ordförande Daniel Kristiansson, som svarar i en skriftlig kommentar:

"En enig valberedning föreslår i dag Lars-Johan Jarnheimer som ny ordförande för Telia Company AB. Valberedningen har arbetat utifrån att hitta en långsiktig ordförande för bolaget med ett starkt kommersiellt driv och erfarenhet ifrån sektorn", skriver han och tackar Marie Ehrling för de insatser hon gjort under sin tid som ordförande.

"Fråga till huvudägaren"

När Telia meddelade att bolaget avser att köpa medieföretaget Bonnier, med bland annat TV4, uppstod en konfrontation mellan tidigare vd:n Johan Dennelind och svenska staten. Detta är en avgörande orsak till att Ehrling får lämna ordförandeposten, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

– Det är problematiskt när vd och ordförande driver igenom en affär som den största ägaren inte stöttar.

Ehrling själv vill dock inte uttala sig om hur köpet, som fortfarande konkurrensprövas av EU-kommissionen, har påverkat skiftet.

– Det är en sådan fråga du måste ställa till huvudägaren. Vi har genomfört en sådan strategi som vi har förmedlat. Den innebar att vi skulle utöka vår affärsmodell med innehåll och kommersiella tjänster, och då landade vi i att genomföra köpet av Bonnier, säger Marie Ehrling, som haft rollen som styrelseordförande sedan 2013.

Statens huvudbry med affären har kretsat kring att redan vara huvudägare i den stiftelse som äger public service-bolagen. Att då bli huvudägare i den största konkurrenten skulle göra mediekoncentrationen för stor, säger Joakim Bornold som spekulerar i att staten kan försöka dra sig ur affären. Staten har inte heller velat sälja av sin del i Telia på grund av att man inte vill släppa kontrollen över alltmer känslig infrastruktur, som 5G-nätet.

Fokus på Norden

Ehrling "har gjort stora insatser för Telia, särskilt vad gäller hanteringen av de utmaningar som fanns i bolagets verksamhet i Eurasien och skapa en starkare bas i Norden och Baltikum", säger valberedningens Daniel Kristiansson vidare i sin kommentar.

Själv beskriver Ehrling det som att Telia gått igenom en väldigt stor förändring, framför allt på grund av att bolagets ägande av problematiska företag avslutats.

Annons

– Vi har avslutat den delen av Telias historia och jag tycker att vi har gjort det på ett väldigt bra sätt och lagt en strategi som gör att vi fokuserar på Norden och Baltikum.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) tycker det är bra att valberedningen kommit med förslag till en ny styrelseordförande.

”Det är viktigt att han (Jarnheimer) får möjlighet att starta sitt arbete direkt, därför har staten som största ägare valt att begära att styrelsen kallar till en extra bolagsstämma. Jag vill också passa på att understryka att Marie Ehrling gjort förtjänstfulla insatser för bolaget under många år, inte minst arbetet med utträdet ur Eurasien", skriver han i en kommentar och hänvisar i övrigt till valberedningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons