Annons

Tioåring överklagar ersättning för myntfynd

Historia • Publicerad 26 juni 2019
En tusenlapp vill Riksantikvarieämbetet betala för det 800 år gamla mynt som tioårige Max Holm hittade i Växjö. Arkivbild.
En tusenlapp vill Riksantikvarieämbetet betala för det 800 år gamla mynt som tioårige Max Holm hittade i Växjö. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tioårige Max Holm gjorde som lagen kräver och lämnade det upphittade silvermyntet till länsstyrelsen. Men han är inte nöjd med de 1 000 kronor som Riksantikvarieämbetet vill ge honom i ersättning. Därför överklagar familjen beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm.

Max Holm hittade den tyska silverpenningen från 1200-talet i Växjö förra året. Hans mamma Sofie Holm berättar att privata samlare har erbjudit tiotusentals kronor för myntet.

Annons

– Max tyckte att det var urdumt att inte ge myntet till dem i stället. Då hade han fått pengar i handen. Men jag har försökt förklara att man måste följa lagen och att det här är det rätta sättet att göra det på, säger hon till

Nu får förvaltningsrätten pröva värdet på pengen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons