Annons

Torkan i Botswana slår mot ätbara larver

Botswana • Publicerad 18 januari 2020
Mopanelarver anses vara en delikatess i delar av Afrika. Arkivbild.
Mopanelarver anses vara en delikatess i delar av Afrika. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Mopanelarver som plockats och lagts ut för torkning i en by i Zimbabwe. Arkivbild.
Mopanelarver som plockats och lagts ut för torkning i en by i Zimbabwe. Arkivbild.Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT

De ätbara mopanelarverna är en delikatess i Botswana, där de protein- och kalciumstinna varelserna torkas eller mals och blandas med tomater och jordnötter till en populär sås som säljs på marknader. Men den svåra torka som har drabbat landet har slagit hårt mot mängden larver och därmed sinar också en inkomstkälla för många lokalsamhällen.

– Regnen är opålitliga och oförutsägbara. Vi brukade plocka dem (larverna) i december och i april men så är det inte längre, säger Onalethata Mbakile, en 40-årig ensamstående tvåbarnsmamma som bor i en by nära gränsen till Zimbabwe och vars inkomster i mer än två decennier delvis kommit från larverna.

Annons

Larverna lever på mopaneträd och behöver regnvatten.

FN har varnat för att cirka 45 miljoner människor i regionen är i behov av snabb tillgång till vatten och livsmedel på grund av extremväder och redan tidigare stor ekonomisk utsatthet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons