Annons

"Toy story"-regissören: Slutet var perfekt

Nio år efter ”Toy story 3” kommer uppföljaren ”Toy story 4”. Varför dröjde det så länge?
Film • Publicerad 23 augusti 2019
I "Toy story 4" återknyter Woody bekantskapen med herdinnan Bo, som en gång i tiden var hans stora kärlek. Pressbild.
I "Toy story 4" återknyter Woody bekantskapen med herdinnan Bo, som en gång i tiden var hans stora kärlek. Pressbild.Foto: Disney/Pixar/AP/TT

När den förra filmen slutade hade Andy skänkt bort alla sina älskade leksaker, inklusive Woody och Buzz Lightyear, till flickan Bonnie. I den nya filmen hamnar hennes familj och leksakerna på nya äventyr när de ger sig ut på semester i en husbil. In i gänget kommer Forky, skapad av en plastgaffel (!) som vägrar gå med på att den är en leksak – och i en liten stad hittar Woody sin gamla förlorade kärlek, herdinnan Bo Peep.

– Vi tyckte att det skulle vara fint att låta Woody och hon finna varandra efter alla år och sedan se vart det skulle ta vägen, konstaterar Josh Cooley.

Buzz var "spansk älskare"

Annons

En film som handlar om leksaker som blir levande har självfallet en stor barnpublik, men det finns också mängder med vuxna som uppskattar filmerna och deras ofta ganska vuxna humor (minns bara hur Buzz Lightyear i den förra filmen fick en knäpp och för ett tag trodde han var en "spansk älskare").

– Det där är något vi tar mycket allvarligt på. En ”Toy story”-film ska både kunna roa barn och vuxna, samtidigt som det inte får bli för mycket åt någotdera hållet. Vi måste se till att alltid hålla balansen. Och vi som gjort de här filmerna är själva stora fans.

"Alltid legat i framkant"

Utvecklingen när det gäller datoranimerad film går fort, och det finns scener i ”Toy story 4” som inte hade kunnat göras på samma sätt i den förra filmen – inte minst scenerna från ett stort nöjesfält där en stor del av handlingen utspelas.

– De här filmerna har alltid legat i framkant. Jag minns hur förbluffad jag var när jag såg den första filmen för 24 år sedan. Och vem vet vad som kommer att hända i framtiden, säger Josh Cooley.

När ”Toy story 3” slutade kändes det som om det var en passande final för berättelsen om Buzz och Woody. Och den nya filmen känns också som ett passande avslut. Är det här den sista ”Toy story”-filmen?

– Vem vet? Just nu känns det som en bra final, men om någon kommer med en utmärkt idé till en femte film, så är det ju mycket möjligt att det blir så.

"Toy story 4" får svensk biopremiär den 30 augusti.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons