Annons

Toyota storsatsar i Uber

Ekonomi • Publicerad 19 april 2019
Ubers satsning på självkörande bilar får miljardtillskott från ett konsortium dominerat av japanska bolag. Arkivbild.
Ubers satsning på självkörande bilar får miljardtillskott från ett konsortium dominerat av japanska bolag. Arkivbild.Foto: Gene J. Puskar/AP/TT

Den amerikanska taxitjänsten Uber får ett tillskott på 1 miljard dollar (cirka 9,3 miljarder kronor) till utvecklingen av en förarlös tjänst. Bakom investeringen står japanska telekom- och it-bolaget Softbank tillsammans med fordonstillverkaren Toyota och bildelstillverkaren Denso.

Tillskottet är välkommet till den utveckling av förarlösa bilar som redan har kostat mer än en miljard dollar sedan starten 2016 och utsikterna till framtida vinst är högt oklara.

Annons

Avdelningen ATG (Advanced Technologies Group) knoppas i och med affären av till ett eget dotterbolag med egen styrelse.

Uber ska i maj bli noterat på New York-börsen. Det är ovanligt med så stora kapitaltillskott strax före en börsintroduktion eftersom det kan påverka ett bolags kapitalstruktur, enligt Reuters.

Affären kommer sannolikt att behöva godkännande av amerikanska myndigheter på grund av en ny lag som reglerar utländska investeringar i bolag med känslig teknik.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons