Annons

Treåringar imponerade i Eskilstuna

Treåringar spelade huvudrollen i lördagens V75-tävlingar i Eskilstuna.
Omgången innehöll final i E3 för både hingstar och ston med två imponerande vinnare.
Trav • Publicerad 29 juni 2019

Finländska stoet Mascate Match utklassade motståndet i stofinalen. Aetos Kronos, född i Italien, travade ett enormt slutvarv och vann knappt med Örjan Kihöström i sulkyn.

Mascate Match kördes till vinst av Pekka Korpi, en finländsk travlegend som blivit 70 år, men som fortfarande älskar att vinna stora travlopp.

Annons

Mascate Match köpte han in på auktion för blott 9 000 euro. Nu fick hon en miljon kronor i prissumma när hon segrade på 1.12,3 över medeldistans.

Pekka Korpi lyckades behålla ledningen i första kurvan. Sedan var det spel mot ett mål.

"Topphäst"

– Hon har varit en topphäst från första början. En stor häst men som ändå har en väldigt bra speed. Hon kan växla tempo på några steg. Styrkan är också bra och jag trodde på bra segerchans om vi kom till ledningen, sade Korpi.

Korpi har haft ett 15-tal hästar i Sverige under några år med blandat resultat. Men nu har han fått fram en sto(r)stjärna och njuter.

– Jag gillar att tävla i Sverige. Konkurrensen är väldigt tuff, det är många bra hästar, tränare och kuskar. Man vet att man har en bra häst om den kan vinna storlopp här, sade Korpi.

Bästa svenska blev Zolly, ägd, tränad och körd av Mattias Djuse. Andrapriset var värt en halv miljon kronor men eftersom hon var anmäld i den så kallade premiechansen blev prissumman det dubbla – en miljon kronor.

Men det var nära att det gått galet i sista kurvan för Solvallatränaren.

– Oj, oj, Zolly var nära att galoppera i sista sväng och jag fick verkligen hjälpa henne runt kurvan. Hon hade inte sin bästa dag och det var så skönt att hon kunde bli tvåa. Jag är verkligen glad och nöjd, sade Djuse.

Attackerade i fjärdespår

I E3-finalen för hingstar krävdes det ett världsrekord för att vinna. Aetos Kronos, tränad av Jerry Riordan, klarade av att trava 1.11,8 efter en grym slutrunda på 1.09,4.

Örjan Kihlström satt i sulkyn och han attackerade i fjärdespår från fjärdepar utvändigt på sista långsidan.

Annons

– Jag ville ha närkontakt med ledaren Bythebook och vred på i fjärdespår. Han var verkligen stark i slutet och kunde vinna knappt. En väldigt fin treåring som har det mesta redan, sade Kihlström.

Aetos Kronos vann ännu ett miljonlopp under elitloppshelgen för en månad sedan och har nu 2,5 miljoner kronor i prissumma på bara nio starter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons