Nöje

Trelleborgskomiker bakom pedofillåt prisas

Trelleborg Artikeln publicerades
Anton Magnusson, alias Mr Cool.
Foto: Pressbild
Anton Magnusson, alias Mr Cool.

Sommaren 2018 uppmärksammades trelleborgsbördige komikern Anton Magnusson, alias Mr Cool, för låten ”Knulla Barn.” Under hösten följde polisanmälningar och domstolsbeslut. Nu belönas han med Johnny Bode-priset.

När låten under sommaren uppmärksammades i sociala media och i riksmedia kritiserades den främst för att handla om pedofili.

Anton Magnusson, en av de bakom låten, försvarade sig i ett sms till Nöjesbladet:

”Den uppmärksammade låten vi släppte för tre år sen var tänkt som underhållning för folk som uppskattar grov humor.”

Anton Magnusson anmäldes till Justitiekanslern (JK) gällande hets mot folkgrupp, olaga våldsskildring och olaga hot. Han polisanmäldes även för förledande av ungdom och uppvigling.

Varken anmälan till JK eller polisanmälan ledde till några vidare åtgärder, och alla misstankar släpptes.

Nu, ett drygt halvår efter sommarens skriverier om den över tre år gamla låten, prisas Anton Magnusson med det skandalomsusade Johnny Bode-priset.

”Priset delas ut till en kulturpersonlighet eller annan offentlig person som under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning”, skriver sällskapet bakom priset på sin hemsida.

Priset består av ett diplom, ett par vita handskar och en summa pengar som sällskapet festade upp på sitt årsmöte.

Juryns motivering:

”I en tid när begrepp som 'skandallåt' och 'moralpanik' alltmer börjat glida in i det förgångna, visade sig Mr Cools komposition plötsligt kunna vålla sin upphovsman oväntat mycket obehag. I förlängningen tjänade han dock förstås på uppmärksamheten, vilket borde ha varit lätt för kritikerna att räkna ut.”

Bakgrund

Johnny Bode-priset

Sedan 2013 delar Johnny Bode-sällskapet årligen ut Johnny Bode-priset. Priset ska inte förväxlas med Johnny Bode-Delgadas stipendium, en utmärkelse som sedan 1980-talet delas ut till skånskfödda kompositörer.

Tidigare pristagare:

Michael Brinkenstjärna

Ken Ring

Marcus Birro

Kristoffer ”Kringlan” Svensson

Mona Sahlin

Manuel Knight

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.