Annons
Nöje

Trelleborgskomiker bakom pedofillåt prisas

Sommaren 2018 uppmärksammades trelleborgsbördige komikern Anton Magnusson, alias Mr Cool, för låten ”Knulla Barn.” Under hösten följde polisanmälningar och domstolsbeslut. Nu belönas han med Johnny Bode-priset.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2019
Anton Magnusson, alias Mr Cool.
Anton Magnusson, alias Mr Cool.Foto: Pressbild

När låten under sommaren uppmärksammades i sociala media och i riksmedia kritiserades den främst för att handla om pedofili.

Anton Magnusson, en av de bakom låten, försvarade sig i ett sms till Nöjesbladet:

Annons

”Den uppmärksammade låten vi släppte för tre år sen var tänkt som underhållning för folk som uppskattar grov humor.”

Anton Magnusson anmäldes till Justitiekanslern (JK) gällande hets mot folkgrupp, olaga våldsskildring och olaga hot. Han polisanmäldes även för förledande av ungdom och uppvigling.

Varken anmälan till JK eller polisanmälan ledde till några vidare åtgärder, och alla misstankar släpptes.

Nu, ett drygt halvår efter sommarens skriverier om den över tre år gamla låten, prisas Anton Magnusson med det skandalomsusade Johnny Bode-priset.

”Priset delas ut till en kulturpersonlighet eller annan offentlig person som under det föregående året agerat i kompositören, sångaren och skandalartisten Johnny Bode-Delgadas anda, på så vis att han eller hon trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning”, skriver sällskapet bakom priset på sin hemsida.

Priset består av ett diplom, ett par vita handskar och en summa pengar som sällskapet festade upp på sitt årsmöte.

Juryns motivering:

”I en tid när begrepp som 'skandallåt' och 'moralpanik' alltmer börjat glida in i det förgångna, visade sig Mr Cools komposition plötsligt kunna vålla sin upphovsman oväntat mycket obehag. I förlängningen tjänade han dock förstås på uppmärksamheten, vilket borde ha varit lätt för kritikerna att räkna ut.”

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons