Annons

Tsitsipas finalslog Thiem i ATP-slutspelet

Det var ovisst in i det sista – men till slut var det Stefanos Tsitsipas som kunde sträcka upp händerna mot taket i O2 Arena och titulera sig som segrare i ATP-slutspelet i London.
Tennis • Publicerad 17 november 2019
Stefanos Tsitsipas vann en med 2–1 i set mot Dominic Thiem i ATP-finalen i London.
Stefanos Tsitsipas vann en med 2–1 i set mot Dominic Thiem i ATP-finalen i London.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Ingen Roger Federer, Rafael Nadal eller Novak Djokovic.

Nej, en ny generation stjärnor är på väg att ta över tennisvärlden – något vi fick en försmak av när ATP-slutspelet i London avslutades med en riktig rysare mellan världssexan Stefanos Tsitsipas och den femterankade österrikaren Dominic Thiem.

Annons

Inför 17 000 nervösa åskådare var det den sistnämnde som gick starkast ur ett extremt jämnt första set. De båda finalisterna följdes åt fram till tiebreak där österrikaren vann med knappast möjliga marginal: 8–6.

Jämnt kunde man dock knappast kalla set nummer två – där Tsitsipas körde över Thiem och snabbt kvitterade till 1–1.

– Jag har ingen aning om hur jag kunde spela så bra i andra set. Jag var lugn i sinnet och tänkte inte så mycket, sade Tsitsipas efter matchen.

Avgjorde i tiebreak

Och den 21-årige greken inledde även det tredje och avgörande setet lovande.

Tsitsipas gick fram till en 3–1-ledning och skaffade sig ett grepp om matchen – men Thiem svarade, breakade tillbaka och utjämnade till 3–3.

Precis som matchen inleddes så skulle den avgöras i ett tiebreak.

Men den här gången var det Tsitsipas som var starkast. Vid ställningen 4–4 gick han ifrån till två matchbollar, varpå Thiem slog ut och föll med 4–7.

Vinner 26 miljoner

Tsitsipas medgav efter rysarfinalen att han upplevde en nervositet på banan som han aldrig upplevt tidigare.

– Det var frustrerande att behöva spela med så mycket nerver när jag för första gången i min karriär hade nått en så här stor match. Men jag är så lättad över att jag kunde leverera en så bra prestation och fajt som jag gjorde, säger han.

Turneringssegern är den största i Stefanos Tsitsipas karriär och totalt spelade han ihop 2 656 000 dollar i prispengar för sina fem matcher i London, alltså knappt 26 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons