Annons

Ennahda vann parlamentsvalet i Tunisien

Det moderata islamistpartiet Ennahda har vunnit det tunisiska parlamentsvalet klart, enligt de officiella resultaten.
Tvåa kom partiet Tunisiens hjärta som leds av mediemogulen Nabil Karoui – som släpptes ur häktet på onsdagen och ska ställa upp i presidentvalet i helgen.
Tunisien • Publicerad 9 oktober 2019
Den tunisiske presidentkandidaten Nabil Karoui. Arkivbild.
Den tunisiske presidentkandidaten Nabil Karoui. Arkivbild.Foto: Hassene Dridi/AP/TT

Ennahda blev största parti i söndagens parlamentsval med 52 mandat, enligt valkommissionens siffror som presenterades på onsdagen. Tunisiens hjärta skrapade ihop 38 av parlamentets totalt 217 mandat.

Karoui äger tv-bolaget Nesma. Han greps i augusti, anklagad för skatteflykt och penningtvätt. Enligt hans anhängare skedde gripandet av politiska skäl.

Annons

Karoui har nu släppts ur häktet efter ett beslut av en appellationsdomstol.

I den första omgången av det tunisiska presidentvalet, den 15 september, fick Karoui det näst största väljarstödet. Han ska möta Kais Saied, professor i rättsvetenskap, i en andra valomgång på söndag.

Trots att presidenten ännu inte har valts var parlamentsvalet viktigt. Presidenten har visserligen makt över utrikes- och försvarspolitiken, men parlamentets största parti nominerar premiärministern som i sin tur bildar regering och formar stora delar av inrikespolitiken.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons