Annons

Tur i oturen – gick genom isen nära dykövning

En äldre man som gick genom isen vid Bergnäsbron i Luleå på påskdagen hade en närmast osannolik tur. Medlemmar i dykarklubben Polar var nämligen i närheten och övade isdyk och kunde rädda mannen.
Olycka • Publicerad 21 april 2019
Dykare som övade isdyk kunde rädda en äldre man som gick genom isen i Luleå. Arkivbild.
Dykare som övade isdyk kunde rädda en äldre man som gick genom isen i Luleå. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Dykargänget såg på håll hur en skidåkare kom åkande mot ett mörkare, svagare parti under bron där han stannade och verkade tveka.

– Men sedan – medan vi står och ser på – ser vi hur han tar sats och börjar staka. Sedan åker han rätt ner med huvudet före rakt genom isen, berättar dykaren Daniel Mattila för .

Annons

Dykarna sprang mot platsen där mannen gått genom isen, tog sig ut till vaken och lyckades få en lina runt midjan på mannen. Två av dykarna hade våtdräkterna på vilket de hade stor nytta av.

– Isen var väldigt porös och gick sönder bit för bit när vi skulle ta oss fram till honom.

Dykarna fick upp mannen ur vattnet och förde honom till säkrare is. Då hade också räddningstjänsten kommit till platsen och kunde bistå med värmeväst, filtar och bärgningsflotte. Den räddade mannen var nedkyld men vid medvetande när han fördes till sjukhus.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons