Annons

Tusentals hedrade dödsoffren i Khartum

Sudan • Publicerad 13 juli 2019
Demonstration i Sudans huvudstad Khartum till minne av de som dödades i säkerhetsstyrkornas attack den 3 juni.
Demonstration i Sudans huvudstad Khartum till minne av de som dödades i säkerhetsstyrkornas attack den 3 juni.Foto: Ashraf Shazly/AFP/TT

40 dagar har gått sedan sudanesiska säkerhetsstyrkor den 3 juni dödade ett stort antal människor i samband med ett ingripande utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum. Enligt myndighetskällor miste 61 personer livet när den fredliga sittstrejken upplöstes, medan proteströrelsens egna siffror talar om runt 120 döda.

För att högtidlighålla minnet deltog tusentals under lördagen i sorgemarscher i Khartum samt flera andra städer runtom i landet. I området Bahari i huvudstadens norra del tände många deltagare ljus medan andra använde sina mobiltelefoner som facklor. Flera bar plakat med paroller som "rättvisa för martyrerna" medan andra höll upp bilder av demonstranter som miste livet i massakern.

Sedan har sedan april, då den mångårige presidenten Omar al-Bashir tvingades bort efter massiva folkliga protester, styrts av en militärjunta. Efter intensiv medling från bland andra Afrikanska unionen enades juntan och proteströrelsen förra veckan om formerna för övergången till ett civilt styre.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons