Annons
Nyheter

Tusentals svenskar hundbitna varje år

Flera tusen svenskar söker sjukvård för hundbett varje år. Det rapporterar SVT Nyheter Småland. I Skåne var siffran 490 år 2017.
Sjukvård • Publicerad 11 februari 2019
Tusentals svenskar blir bitna av hundar varje år. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.
Tusentals svenskar blir bitna av hundar varje år. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.Foto: Alvaro Barrientos

2017 sökte 3 819 personer i Sverige sluten eller specialiserad öppenvård efter att ha blivit bitna eller angripna av en hund, enligt statistik från Socialstyrelsen. Mörkertalet befaras dessutom vara stort, eftersom besök inom primärvården inte ingår i statistiken.

Pierre Wahlström, som ansvarar för att testa och utvärdera hundars mentalitet på Försvarsmaktens hundtjänsteenhet, säger att det ofta är hundägarna som ligger bakom olycksfallen.

– Ofta är det så att hundar som ska göra upp vill bli kompisar efteråt och biter därför inte speciellt hårt, då pratar jag om hundar som inte är avlade för att slåss med artfränder. Men när vi människor går in och lägger oss i blir det oftast större konsekvenser, säger Pierre Wahlström till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons