Annons

Tysk koalition bågnar under vänstergir i S

De nya mer vänsterlutande partiledarna för Tysklands socialdemokrater ger regeringssamarbetet med Angela Merkels kristdemokrater en chans att fortsätta.
Tyskland • Publicerad 6 december 2019
Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken firar att de formellt blivit valda till partiledare i socialdemokratiska SPD.
Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken firar att de formellt blivit valda till partiledare i socialdemokratiska SPD.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Ett förslag om att omedelbart lämna koalitionen med kristdemokratiska CDU/CSU, under ledning av förbundskansler Angela Merkel, röstades bestämt ned på SDP:s partikongress i Berlin på fredagen.

I stället valde en majoritet av de 600 delegaterna att backa planen från ledarduon, Norbert Walter-Borjans och Saskia Esken, att öppna diskussioner med CDU/CSU om vilken väg samarbetet ska gå.

Annons

Utan SPD faller Merkels storkoalition. Även om samarbetet nu fick en livlina, sade Esken så här:

– Jag är och förblir skeptisk on framtiden för den här storkoalitionen.

Walter-Borjans och Esken anses tillhöra en vänsterfalang inom SDP. De vill omförhandla överenskommelsen med CDU/CSU för att få ett större fokus på sociala frågor och klimatet.

I söndags stod det klart att Walter-Borjans och Esken skulle bli nya partiledare. Nu på kongressen bekräftades valet formellt. Det är första gången under partiets långa historia (grundat 1863) som det blir två partiledare i stället för en enda.

Efter flera turbulenta år har SDP gått kraftigt tillbaka i opinionsmätningar och förlorat röster i flera viktiga delstatsval. Den förra partiledaren Andrea Nahles avgick i juni efter bara ett år på posten, till följd av ett historiskt dåligt EU-valresultat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons