Annons

Unga kvinnor på tunga ministerposter i Finland

Finland • Publicerad 9 december 2019
Ordföranden för det finländska partiet Centern, Katri Kulmuni, som föreslås ta över finansministerposten i landets nya regering. Arkivbild.
Ordföranden för det finländska partiet Centern, Katri Kulmuni, som föreslås ta över finansministerposten i landets nya regering. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Det finländska regeringspartiet Centern har beslutat att utnämna sin ledare, 32-åriga Katri Kulmuni, till finansminister i den nya regeringskonstellation som väntas tillträda på tisdag, rapporterar nyhetsbyrån SPT.

Hon byter därmed ministerpost med den tidigare finansministern, 53-årige Mika Lintilä. Han blir nu i stället näringsminister.

Annons

Finlands regering tvingades avgå i förra veckan sedan Centern meddelat att man inte längre hade förtroende för den socialdemokratiske statsministern Antti Rinne med anledning av hans hantering av poststrejken nyligen.

De fem regeringspartierna – Socialdemokraterna, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet – beslutade att fortsätta sitt koalitionsstyre, men göra flera ministerbyten.

Socialdemokraterna har valt att utse Sanna Marin som kandidat till ny premiärminister. 34-åringen blir därmed landets yngsta statsminister hittills, om hon godkänns av riksdagen.

Sedan tidigare finns ytterligare två kvinnor under 35 år i regeringen: 32-åriga undervisningsministern Li Andersson (Vänsterförbundet) och 34-åriga inrikesministern Maria Ohisalo (De gröna).

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons