Annons

Iran har inte bett om att angöra grekisk hamn

USA har uttryckt "starka önskemål" till den grekiska regeringen om att inte bistå den iranska oljetanker som satt kurs mot grekiska Kalamata.
Men Grekland har inte ens tagit emot någon ansökan från Iran om att fartyget ska få lägga till i en grekisk hamn, enligt en talesperson för sjöfartsdepartementet.
Medelhavet • Publicerad 20 augusti 2019
Den iranska oljetankern Adrian Darya 1, som tidigare hette Grace 1, här utanför Gibraltar i helgen.
Den iranska oljetankern Adrian Darya 1, som tidigare hette Grace 1, här utanför Gibraltar i helgen.Foto: Marcos Moreno/AP/TT

Adrian Darya 1, tidigare Grace 1, beslagtogs av den brittiska marinen förra månaden men fick i söndags lämna Gibraltar. Sjödatatjänsten Marine Traffic uppger att destinationen för skeppet ska vara Kalamata i Grekland. USA hade krävt att Storbritannien åter skulle beslagta tankern.

Nu varnar Washington i stället Grekland för att all hjälp till den iranskflaggade tankern betraktas som att ge stöd åt en terrorstämplad organisation. USA anser att Adrian Darya 1 kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott.

Annons

Grekland tycks dock ovetande om Irans avsikter.

– Fartyget håller låg fart och det finns fortfarande inget formellt tillkännagivande att det är på väg till Kalamata, säger en icke namngiven talesperson för sjöfartsdepartementet i Aten.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo beklagade på måndagen i en intervju med Fox News att Adrian Darya fick lämna Gibraltar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons