Annons
Nyheter

V kan stoppa Löfven trots ja från L

Det lutar åt ett nej från Vänsterpartiet till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister på onsdag, erfar TT. Det kan stoppa Löfven trots att Liberalerna nu har sagt ja.
Det finns ett starkt motstånd i partistyrelsen och i riksdagsgruppen I Vänsterpartiet.
Stockholm • Publicerad 13 januari 2019
Vänsterpartiet lutar åt ett nej till Löfven.
Vänsterpartiet lutar åt ett nej till Löfven.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi har inga kommentarer, säger Oscar Nelson, pressekreterare för partiledaren Jonas Sjöstedt, till TT.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har nu ett ja från partirådet i L till att släppa fram Löfven, på grundval av överenskommelsen mellan S, MP, L och C. Men röstar V aktivt nej i statsministeromröstningen kan det stoppa Löfven, förutsatt att M, KD och SD röstar nej.

Annons

– Vänsterpartiet står inför ett val. Ska de acceptera en sådan här mittenregering eller ska de i stället driva fram att Sverige får en högerregering med SD i baksätet, säger Björklund i en kommentar till V:s överväganden.

Skälen till motståndet i V är två, enligt uppgift till TT.

Dels handlar det om politiken i förslaget till överenskommelse, dels om den särskilda skrivningen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden.

Klausulen betecknas som ren förnedring, en förödmjukelse, av Vänsterpartiet. Det går inte acceptera, är inställningen bland många, enligt vad som uppges för TT.

Det finns också, uppges det från V-håll, ilska och frustration över att V:s avgörande roll för Löfvens möjligheter att tillträda, med det alternativ som nu ligger på bordet, mer eller mindre verkar ignoreras eller räknas bort.

På Liberalernas partiråd tryckte Björklund hårt just på den för V förhatliga klausulen, för att övertyga sitt parti. Ytterkantspartier som V och SD får inget inflytande i Löfvenalternativet, argumenterade L-ledaren.

Han sade att V visserligen behövs för att släppa fram Löfven, men sedan är det slut på inflytandet.

V:s partistyrelse ska ta ställning till hur partiet ska göra under söndagen och på måndagen är ett möte i riksdagsgruppen planerat. Det måste ske innan partiledaren Jonas Sjöstedt möter talmannen Andreas Norlén klockan 11.40.

Riksdagsgruppen följer normalt partistyrelsens beslut i viktiga frågor.

Missnöjet speglas också av att en namnlista mot att stödja regeringsuppgörelsen cirkulerar i landet.

Annons

– Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik, sade Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län i går till Sveriges Radio Jönköping.

På Facebook dömer den tidigare riksdagsledamoten och V-toppen Rossana Dinamarca ut överenskommelsen och vill att V säger nej:

"Förutom att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en arbetarfientlig politik med lägre löner, sänkt a-kassa, höjda hyror, språktest för medborgarskap, fritt fram för vinster i välfärden igen, sänkta skatter och fler bidrag för dom rika samt töntiga förslag om mobilförbud i skolan, så är det också en kraftig markering mot V som likställer oss med fascisterna SD. Det är helt oacceptabelt." (TT)

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons