Annons

Strid blåser upp om EU-avgiften

En politisk strid om Sveriges EU-avgift är på väg att blåsa upp.
V och KD ska arbeta för att en riksdagsmajoritet stoppar en höjd avgift.
Politik • Publicerad 13 november 2019
V och KD gör gemensamt utspel om den svenska EU-avgiften.
V och KD gör gemensamt utspel om den svenska EU-avgiften.Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringens linje är visserligen att Sveriges EU-avgift inte ska höjas. Men det räcker inte för V och KD:

– Vi litar inte på regeringen, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Annons

Han gjorde utspelet tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch Thor inför partiledarnas EU-debatt.

De tänker agera gemensamt och vill få fler partier med sig för att ge statsminister Stefan Löfven (S) ett tydligt och stramt mandat i de förhandlingar som nu pågår i Bryssel om EU:s nästa långtidsbudget.

– Vi tror att det kommer att bli väldigt dyrt för Sverige. Vi vill att pengarna ska gå till de stora behoven i äldreomsorgen, skolan och i förskolan, säger Sjöstedt.

15 miljarder till?

Det budgetförslag som EU-kommissionen lagt skulle innebära att den svenska EU-avgiften skulle höjas med uppemot 15 miljarder kronor.

För att den nya långtidsbudgeten ska gå igenom krävs enhällighet mellan EU:s medlemsstater.

– Det gör den svenska förhandlingspositionen mycket stark, säger Sjöstedt.

Moderatledaren Ulf Kristersson uppgav i riksdagsdebatten att han för en gångs skull, i allt väsentligt, är överens med Sjöstedt i en europeisk fråga.

– Det enda vi möjligen inte är överens om är att nu kasta upp vetokortet och omedelbart säga att Sverige kommer att lägga in veto vad som än händer, säger M-ledaren.

– Om ni menar att vi ska kräva av regeringen att kraftfullare än hittills, se till att Sverige inte får en ökad EU-avgift då är vi helt med på saken.

Sjöstedt tolkade Kristerssons svar som "i huvudsak positivt".

"Stor risk"

Annons

Alla partier i riksdagen vill hålla nere den svenska EU-avgiften. Liberalernas gruppledare Johan Pehrson är dock tveksam till om det går.

– Det är stor risk för att alla EU-länder behöver betala mer, säger han.

Pehrson pekar på att EU står inför stora uppgifter och problem som man måste ta tag i. Han konstaterar att man inte får något gratis här i världen.

– Vår ingång är att avgiften inte ska gå upp, men framför allt att pengarna ska gå till rätt saker, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Hon betonar att mindre pengar måste gå till jordbrukspolitiken och mer till klimatarbetet.

25 år sedan

– Precis som de allra flesta partier i riksdagen vill vi inte att Sveriges medlemsavgift ska öka som andel av EU:s budget. Vi vill att EU ska anpassa kostymen efter en ny verklighet efter att Storbritannien lämnar, säger Centerns Annie Lööf.

– Däremot är C ensamt om att vi inte vill skära ned på jordbruks- och landsbygdsstöden i Sverige.

EU-debatten i riksdagen hölls med anledning av att det var 25 år sedan svenskarna sa ja till EU-medlemskap i en folkomröstning.

Såväl M-ledaren Ulf Kristersson, som SD-ledaren Jimmie Åkesson och C-ledaren Annie Lööf pressade statsminister Stefan Löfven (S) på att han lovat att EU:s sociala pelare inte skulle leda till lagstiftning på arbetsmarknadsområdet i EU.

Svenska modellen

Men nu varnar såväl LO som Svenskt näringsliv att ett aviserat förslag från EU-kommissionen om bland annat minimilöner hotar den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Annons

– Vi gör allt vi kan för att stoppa ett sådant direktiv och skydda Sverige från klåfingrighet. Den svenska modellen ska respekteras, sade Ulf Kristersson och undrade vad regeringen gör.

Stefan Löfven slog fast att det inte är aktuellt med lagstiftning som hotar den svenska modellen.

– Vi ska slå vakt om den nordiska modellen, vi ska inte ha direktiv på det området. Andra länder vill ha schyssta villkor på arbetsmarknaden men det ska inte ske på bekostnad av den svenska modellen, sade han.

Han framhöll att krav inom EU på minimilöner funnits långt innan den sociala pelaren fanns.

Peter Wallberg/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons