Annons

Valår i USA oroar handelsministern

Det är eldupphör i handelskriget mellan USA och Kina just nu. Men konflikten mellan världens två största ekonomier är djup och kan snabbt förvärras igen då det är valår i USA 2020, varnar utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).
Handel • Publicerad 1 januari 2020
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) har bland annat riktat skarp kritik mot Trumpregeringen för att USA har lamslagit Världshandelsorganisationen WTO:s appellationsdomstol genom att blockera tillsättningen av nya domare.
Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) har bland annat riktat skarp kritik mot Trumpregeringen för att USA har lamslagit Världshandelsorganisationen WTO:s appellationsdomstol genom att blockera tillsättningen av nya domare.Foto: Joakim Goksör/TT

Valåret spetsar till det och det är inhemska faktorer i kombination med rädslan för att förlora världsherraväldet till Kina som driver på president Donald Trump i hans handelspolitiska attacker mot omvärlden, enligt Anna Hallberg.

– Det här är väldigt inrikespolitiskt drivet, de handelskonflikter som startas hela tiden och mottot "America First", säger hon.

Extremt exportberoende

Annons

För Sverige har Trumpregeringens handelskonflikter varit ett stort bakslag, enligt handelsministern.

– Vi är extremt exportberoende. Det är därför jag är så oroad, säger hon.

Enligt Hallberg visar beräkningar att 1,3 miljoner människor i Sverige varje dag går till jobb som är beroende av export.

– På den korta tid jag har varit handelsminister har jag inte sett något som tyder på att politiseringen av handeln avtar. Man använder handeln som ett instrument för herraväldet över världen, säger hon.

– Detta är ett oroande scenario, tillägger hon.

Protektionismens vindar

För att värna svenska intressen har hon därför lagt ned mycket tid på resor sedan hon tillträdde som minister, till Bryssel, Genève och Washington.

– Jag har träffat både USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och handelsminister Wilbur Ross. Och jag har varit två gånger i Bryssel, där jag träffat EU-kollegor. För vi måste stå enade i EU kring det här.

TT: Står EU enat i den här frågan?

– Det ligger absolut något i det att EU, med 27 länder kvar, inte har samma frihandelsvänliga ton som Sverige har. Och vi tappar även Storbritannien, som verkligen har varit en frihandelsvänlig nation. Så det är viktigt nu det närmaste året, efter brexit och allt, att vi tar krafttag för frihandel, säger hon.

Hoppet står till ökad samverkan med likasinnade EU-länder som Danmark, Finland och Nederländerna.

Annons

– Jag är oroad för att när protektionismens vindar blåser utanför EU då sprider de sig också in i EU. Det smittar länder i EU.

TT: USA:s deadline för biltullar på EU löpte ut i november. Kan vi andas ut nu?

– Nej, vi kan inte andas ut. Vi har inte fått något slutligt besked, vilket är väldigt olyckligt.

Hallberg beskriver osäkerheten kring biltullarna som "en våt filt över bilindustrin".

– Vågar man investera? Vågar man tro på USA-marknaden?. Det är 4 000 jobb i Sverige som skulle vara hotade om USA inför biltullar, har vi räknat ut.

Inte andas ut

Hon tog upp frågan under sin resa till Washington.

– Det var en av de viktigaste frågorna jag hade med mig: Hur tänker de? Och min uppfattning är att det egentligen inte är någon som vill ha biltullar i USA. Inte i kongressen – vare sig bland republikaner eller demokrater. Och inte i den amerikanska bilindustrin. Det är ytterst upp till presidenten om han vill införa det, men hittills har han inte gjort det. Det tyder på att man också är tveksam från amerikanskt håll.

– Men vi kan inte andas ut, tyvärr.

TT: Var biltullarna rent vapenskrammel från Trumps sida?

– Vi hoppas på det. Och jag fick väldigt bra kvittens från båda de ministrar jag träffade att de inte heller tycker att det är en bra idé.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons