Våren är här – om man ska tro SMHI: ”Ser lovande ut”

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades

I dag börjar våren. Åtminstone enligt SMHI:s definitioner och förutsatt att meteorologerna har rätt i sina prognoser för den närmaste veckan. Någon vinter bidde det aldrig längs sydkusten.

Den 15 februari är en magisk dag i vädersammanhang. Det är nämligen dagen då det enligt SMHI:s definitioner kan bli vår. Dock måste dagen följas av sju dagar med en dygnsmedeltemperatur över noll grader. Först på fredag i nästa vecka vet vi alltså säkert om våren började i dag.

– Det ser väldigt lovande ut, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Veckan som kommer är det nämligen mild luft i antågande.

– Det kan gå ner mot nollan någon natt, men dagstemperaturerna är så höga att de väger upp. Sannolikheten för att vi om en vecka kan säga att våren började i dag är väldigt stor.

”Vi kan vänta oss allt som ger vårkänslor.”

Det hon pratar om är mätvärden och statistik, men hon menar att det väntande vädret även kan ge känslan av vår.

– Det är vårblommor, fågelkvitter och när solen visar sig kan den kännas värmande. Vi kan vänta oss allt som ger vårkänslor.

Om våren nu kan utropas om en vecka ersätter den hösten.

– Kriterierna för vinter är fem dygn under nollan och det har inte hänt. Någon vinter har det inte blivit längs sydkusten.

Kanske skulle man kunna förledas att tro att den gångna sommarens höga temperaturer gör att det inte riktigt mäktat bli någon vinter. Några sådana samband finns dock inte.

– Väder har inget minne. Det väder vi har nu påverkas av hög- och lågtryck och inte hur det varit tidigare, konstaterar Alexandra Ohlsson.

Att våren kommer tidigt till sydöstra Skåne är inte alls ovanligt. De senaste åren har våren utropats redan den 15 februari vid flera tillfällen. 2018 var dock ett undantag.

– Fjorårets vår kom inte förrän en bit in i mars.

Även om det nu skulle vara vår är det ingen garanti för att det inte blir vinterväder.

– Visst kan det komma bakslag, men då är det just bakslag. Har vi utropat vårens ankomst så är det vår. Man kan aldrig ta tillbaka en årstid, säger Alexandra Ohlsson.