Varning: Släng inte korvmackan i skogen

Natur Artikeln publicerades
Afrikansk svinpest kan vara dödlig för vildsvin och tama grisar. Arkivbild.
Foto: Ingvar Karmhed / Svd / TT
Afrikansk svinpest kan vara dödlig för vildsvin och tama grisar. Arkivbild.

Nya skyltar på våra rastplatser ska varna för att slänga matrester i naturen. Detta för att inte riskera att den afrikanska svinpesten sprids via matresterna till vildsvin och grisar, .

Den afrikanska svinpesten är inte farlig för människor, men kan vara dödlig för vildsvin och tama grisar. Sjukdomen kan överföras via mat som exempelvis kallrökt korv eller skinka, enligt Jordbruksverket.

– Om man slänger en korvmacka eller en bit skinka i skogen och tänker att "den kan räven få" så kan det bli väldigt fel. Om viruset finns i matresterna kan vildsvinen i skogen bli sjuka och då måste vi bekämpa sjukdomen innan den kommer till våra tamgrisar, säger Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket, till radion.

Smittan finns redan i flera ställen i Europa, bland annat i Polen och i Baltikum.

Totalt ska 130 plåtskyltar med information på sex olika språk sättas upp på rastplatser i områden där man vet att det finns vildsvin, längs de stora vägarna i de södra delarna av landet.

Den som vistas i naturen kan hjälpa till för att stoppa smittan, menar Maria Cedersmyg. Bland annat genom att informera myndigheterna om man hittar döda vildsvin i skogen.

– Vi vill att alla som hittar ett dött vildsvin rapporterar det, säger hon.