Annons

Bottas segrare i Japan

Mercedes Valtteri Bottas vinner det japanska grandprix, medan Lewis Hamilton blir trea. Dagens resultat säkrar Mercedes konstruktör-vinst – för sjätte året i rad.
Bilsport • Publicerad 13 oktober 2019
Mercedes Valtteri Bottas vann det japanska grandprix,
Mercedes Valtteri Bottas vann det japanska grandprix,Foto: Toru Takahashi/AP/TT

Med fyra lopp kvar är stallkamraten Bottas den ende som kan förvägra Hamilton hans sjätte F1-titel. Och det är inte bara föraremästerskapet som Mercedes vinner i år. Dagens resultat gör att stallet vinner konstruktörs-VM för sjätte året i rad, något ingen annan lyckats med tidigare.

– Jag är så stolt över stallet, sjätte titeln i rad är väldigt imponerande, säger Bottas till Reuters efter dagens vinst.

Annons

– Det är aldrig lätt att börja som trea, men det är ingen idé att ge upp.

Tredje vinst

Vinsten på Suzukabanan är Bottas tredje för säsongen. Hamilton fick ett extra poäng för snabbaste varv, men försprånget till Bottas minskar ändå till 64 poäng.

Dramatiken började redan innan loppet när lördagens kval på Suzukabanan fick skjutas upp på grund av ovädret Hagibis som drog in över Japan och gjorde att alla aktiviteter på banan ställdes in. Efter det försenade kvalet började Ferraris tyske förare Sebastian Vettel dagens lopp i pole position före stallkollegan Charles Leclerc.

Svår start

Vettel fick dock en trist start på loppet och blev undersökt för tjuvstart. Det blev inget straff för tysken eftersom han snabbt efter starten bromsade in innan han sedan satte igång igen. Bottas utnyttjade situationen till fullo och körde fort om Vettel, som till slut kom tvåa.

Även Leclerc hade svårt att komma av linjen. Han var senare inblandad i en händelse med Red Bulls Max Verstappen i banans andra kurva som tvingade Verstappen att lämna loppet. Domarna ska undersöka händelsen efter loppet.

Verstappen förlorade därmed värdefulla poäng i toppstriden, där han efter dagens lopp ligger fyra med lika många poäng med Vettel, som har en vinst färre.

Leclerc slutade på sjätte plats och har därmed kvar sin tredjeplats i tabellen.

Nønne Schjærff Engelbrecht/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons