Annons

Vill inte vara Norrlandssångaren

Olov Antonsson är klar med att sätta Västerbotten på popkartan.
Nu undersöker han i stället vad som händer när man växer upp, det han kallar "slutspelet i ungdomen".
Musik • Publicerad 19 september 2019
Olov Antonsson är aktuell med sitt andra soloalbum "Vagabondhjärta". Pressbild.
Olov Antonsson är aktuell med sitt andra soloalbum "Vagabondhjärta". Pressbild.Foto: Kristoffer AKerstom

På sitt förra album "Nere och ute i AC län" gjorde Olov Antonsson en grundlig beskrivning av Västerbottens kustland med skildringar av Nordanå i Skellefteå, Osthyvelskulpturen vid Ånäset och Tvärån i Umeå.

Han fångade känslan av att komma från en småstad med textrader som "Umeå centrum kändes som Tokyo när man var van vid Skellefteå" och DN:s Po Tidholm skrev i en recension: "Det är rätt modigt att göra en debutskiva som gör för Skellefteå och Umeå vad 'Känn ingen sorg för mig Göteborg' gjorde för Håkan Hellströms hemstad."

Söker sin plats i världen

Annons

Men på sitt nya album "Vagabondhjärta" väljer Olov Antonsson att avlägsna sig lite från det flitiga refererandet till Västerbotten.

– Det kändes som att det var en bra utgångspunkt att inte göra samma sak igen, då blir man den artisten, "Norrlandssångaren", säger han.

– För mig har det varit lika viktigt eller viktigare om någon sjunger om en park i London eller New York, än att jag verkligen vill höra någon sjunga om Umeå. Jag gillar verkligen referenserna, men jag brinner inte för att sätta Umeå på kartan, säger han.

Visst finns meningar om himlen över Öbacka kvar, och Tvärån fortsätter att rinna i hans låttexter, det handlar mer om att kunna bottna i det han sjunger om.

Plattan är full av referenser till böcker och populärkultur. Titeln kommer från den brasilianska 60-talslåten "Coração vagabundo" av Caetano Veloso och Gal Costa och betyder just vagabondhjärta.

– Det känns bra eftersom att det är mångbottnat, man kan tolka det på olika sätt. För mig betyder det kanske någon som är rastlös, man längtar någon annanstans och känner att man inte har hittat sin plats i världen, säger Olov Antonsson

Vill spela mer

Även om "Vagabondhjärta" inte är ett konceptalbum så har det ett löst tema, att bli äldre. Att gå från att vara 25 år till att plötsligt bli 35.

– Det finns en låt som heter "Slutspel i ungdomen" som handlar mycket om det. Det handlar om olycklig kärlek, att bryta upp med någon och att vara vilsen i vuxenlivet, säger han.

Den första plattan hyllades av kritiker och fick fina ord i medierna, men trots hyllningskören hängde strömningssiffrorna inte med.

– Jag är väldigt tacksam för alla som lyssnar men jag kanske drömmer om att spela på större ställen, att fler ska upptäcka låtarna. Det är en förhoppning, att man ska nå ut till folk.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons