Annons
Nyheter

Viltolyckorna fortsätter öka – så gör du för att undvika dem

I Sverige sker det i genomsnitt mer än en viltolycka var nionde minut. Vanligast är olyckor med rådjur, därefter med älg och vildsvin.
Sverige • Publicerad 23 september 2018
Foto: JOHAN NILSSON / TT

Viltolyckorna är många och har ökat de senaste åren. I fjor inträffade över 61 000 stycken och antalet i år ser ut att närma sig samma siffra.

Det ökande antalet olyckor uppmärksammas i en insatsvecka som genomförs av Nationella viltolycksrådet den 24-30 september.

Annons

– Vi vill med årets insatsvecka göra alla fordonstrafikanter uppmärksamma på att det finns vilda djur på och utefter våra vägar och att man därför anpassar körsättet efter detta, säger Lena Britz från Nationella olycksrådet i ett pressmeddelande.

Stora fordon kan bidra till att föraren invaggas i en trygghet av att en olycka inte händer, och därmed blir mindre försiktig, skriver rådet.

– Viltolyckor kan drabba alla som kör på våra vägar. Här spelar fordonets storlek ingen roll, fortsätter Lena Britz.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons