Nyheter

Viltolyckorna fortsätter öka – så gör du för att undvika dem

Sverige Artikeln publicerades
Foto: JOHAN NILSSON / TT

I Sverige sker det i genomsnitt mer än en viltolycka var nionde minut. Vanligast är olyckor med rådjur, därefter med älg och vildsvin.

Viltolyckorna är många och har ökat de senaste åren. I fjor inträffade över 61 000 stycken och antalet i år ser ut att närma sig samma siffra.

Det ökande antalet olyckor uppmärksammas i en insatsvecka som genomförs av Nationella viltolycksrådet den 24-30 september.

– Vi vill med årets insatsvecka göra alla fordonstrafikanter uppmärksamma på att det finns vilda djur på och utefter våra vägar och att man därför anpassar körsättet efter detta, säger Lena Britz från Nationella olycksrådet i ett pressmeddelande.

Stora fordon kan bidra till att föraren invaggas i en trygghet av att en olycka inte händer, och därmed blir mindre försiktig, skriver rådet.

– Viltolyckor kan drabba alla som kör på våra vägar. Här spelar fordonets storlek ingen roll, fortsätter Lena Britz.

Tips!

Det här kan du göra för att undvika viltolyckor

Den viktigaste insatsen som en bilförare kan göra är att vara vaksam på vägarna och anpassa hastigheten. Extra vaksam ska man vara från skymning till gryning.

Förbered resan och ta redan på var de flesta olyckorna har skett tidigare. Detta gör man bäst genom att besöka Nationella viltolycksrådets hemsida där den samlade viltolycksstatistiken finns.

Använd också Nationella viltolycksrådets viltolycksremsa. Den innehåller information om hur en bilförare kan förebygga en olycka. Den visar bilder på de djurarter som, om man sammanstöter med, ska anmälas till Polisen via 112.

Visa mer...