Annons

Wozniacki om sista turneringen: "Ska njuta"

En grand slam, 30 WTA-titlar, 71 veckor som världsetta.
Men nu är det snart slutspelat för Caroline Wozniacki.
Tennis • Publicerad 18 januari 2020
Caroline Wozniacki under lördagens presskonferens i Melbourne.
Caroline Wozniacki under lördagens presskonferens i Melbourne.Foto: Andy Wong/AP/TT
Caroline Wozniacki efter karriärens största seger – Australian Open 2018.
Caroline Wozniacki efter karriärens största seger – Australian Open 2018.Foto: Dita Alangkara/AP/TT

Efter Australian Open blir det inga fler proffsmatcher för Caroline Wozniacki.

Den danska tennisstjärnan gick den 6 december ifjol ut på sociala medier och meddelade världen sitt beslut. Efter Melbourne blir det inga fler matcher.

Annons

– Hittills har jag bara tänkt på den här turneringen som en i mängden. Men det är ju helt klart inte det, det är min allra sista, säger stjärnan om sitt avsked från tennisens strålkastarljus.

Ska ha kul

Nu, med bara timmar kvar tills turneringen börjar, ångrar hon inte sitt beslut, och ger i stället ett lugnt intryck inför det som kan var karriärens allra sista match, mot amerikanskan Kristie Ahn.

– Jag tror att jag bara ska gå ut på banan och ha kul. Bara så. Man måste ha någon sorts strategi med sig ut, men mest av allt gäller det bara att ha kul, säger 29-åringen på en välbesökt presskonferens.

Det har gått lång tid sedan Wozniacki som nybliven 18-åring vann nu insomnade Nordic Light Open i Stockholm, och blev den allra första danskan att ta hem en WTA-titel i singel. Men trots all rutin är det en sak att hålla en presskonferens, att faktiskt gå ut på banan och veta att om två set kan karriären vara slut, är en annan.

Kan hon hålla känslorna i styr?

– Jag vet faktiskt inte. Men hittills har jag hållit mig lugn och njutit av att vara här. Men visst, när sista bollen är slagen så kommer det bli känslosamt.

Allt har inte varit en dans, eller ett spel, på rosor. Under hela karriären har danskan dragits med en rad skador, och 2017 diagnostiserades hon med kronisk ledgångsreumatism - vilket hon i förra månaden sade inte påverkade beslutet att sluta, men trots allt satte sina spår på tennisen.

– Det tär hårt på kroppen och det är klart att det tär på en mentalt också, sade hon för ett år sedan.

Smekmånad nästa?

Riktigt vad som händer när det inte står träning på schemat varje dag är inte helt klart. Men en sak är säker. Caroline Wozniacki kommer inte sitta sysslolös dagen efter att sista bollen är slagen.

– Första halvåret är i princip helt fulltecknat, jag kommer att vara mer uppbokad än jag någonsin varit. Jag sade till David (maken Lee) att jag vill ta lite tid för att inte göra någonting alls och kanske åka till nåt coolt ställe, men… Varje gång det dyker upp något som verkar kul men som jag aldrig kunnat göra så tittar jag i min kalender och, ja, den är mer fulltecknad nu än när jag spelade.

Annons

– Och ja, vi ska ju försöka få till en smekmånad också, skrattar Wozniacki, som inför bland andra Serena Williams förra sommaren gifte sig med förre NBA-spelaren David Lee.

Kärleken från maken har hon, och kärleken från Danmark också. Bland annat har hon två gånger, 2010 och 2018, utsetts till årets idrottare i Danmark.

Men störst i Danmark, det vill hon inte kalla sig.

– Michael Laudrup. Han är väl ändå den bäste någonsin?

Martin Yngve/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons