Annons

Ystadsbo skulle hjälpa akut sjuk – blev av med körkortet

En taxichaufför från Ystad blir av med körkortet för att han körde för fort när han hjälpte en akut sjuk person som inte fått ambulans. På väg för att hämta patienten stoppades taxin av polis och föraren gjorde misstaget att erkänna på platsen.
Ystad • Publicerad 26 augusti 2019
Taxiföraren fick körkortet indraget i två månader efter fortkörningen i somras.
Taxiföraren fick körkortet indraget i två månader efter fortkörningen i somras.

På natten den 22 juli i år blev taxiföraren uppringd av en person i Ystad som inte fått ambulans trots att hen akut behövde komma till sjukhus. Taxiföraren körde så fort det gick för att hämta personen, När polisen stoppade honom höll han 121 på en 80-väg.

Taxiföraren förklarade för poliserna varför han kört för fort, men det hjälpte inte. Mannen godkände sedan och skrev på fortkörningsböterna. Han blev sedan av med både körkort och taxilegitimation i två månader.

Annons

Om taxiföraren i stället nekat hade ärendet gått till domstol där han fått en möjlighet att lägga fram sin förklaring. Nu missade han den chansen.

Taxiföraren överklagade i stället Transportstyrelsens beslut att dra in körkortet till förvaltningsrätten, men hade ingen framgång. Han hävdade i sitt överklagande att det handlade om ett nödläge.

Förvaltningsrätten i Malmö säger i sin dom att det inte handlar om nöd eftersom mannen godkände fortkörningsböterna. Godkännandet gäller det som en laga kraft-vunnen dom.

”Det straffrättsliga ansvaret och frågan om nöd är därmed avgjorda”, skriver rätten i domen.

Rätten delar Transportstyrelsens uppfattning att det inte finns ”några särskilda skäl att enbart ge en varning”. Därför avslår rätten taxiförarens överklagande och fastställer beslutet att dra in körkortet i två månader, fram till den 22 september i år.

Taxiföraren kan överklaga domen till kammarrätten.

Per NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons