Onslunda

Kransbindning kräver vana händer

Onslunda Artikeln publicerades

De vackra buxbomskransarna går åt som smör i solsken på Onslunda IF:s julmarknad.

Därför gäller det för flickorna i damlaget att ligga i och binda så många som möjligt när de nu träffas innan träningen.

–Vi har sex sopsäckar buxbom som Åke Dalbom här i byn har skänkt. I år var det hans tur att klippa sin häck och då är det regel att spillet går till föreningens kransbindning, säger Åke Svensson, Onslunda IF.

Men det behövs mer än så. Nämligen stommar att binda buxbomsbladen på.

– Vi tar salix, säger Åke. Egentligen ska det vara il, men det går bra med salix också.

Det är ganska styvt men det går att göra en ring som sedan tejpas hårt för att hålla.

Tjejerna i damlaget och andra frivilliga står sida vid sida kring ett långbord i klubbstugan. Hela bordet är fyllt av kransmaterial. Det luktar inte gott, det luktar kattkiss.

– Ja, det gör det om buxbom, säger en av tjejerna.

Det är riktigt vana händer som binder kransarna med hjälp av ståltråd, det märks att de gjort det förr.

–Jag tror vi ska få ihop 60-70 stycken, säger Gunvor Lind, Onslunda IF. Vi sätter inte på röda band nu, det gör vi när vi säljer kransarna om kunden vill ha. Det är nämligen inte alla som vill det. Kransarna kommer att kosta 60 kronor styck.

Det är inte bara kransbindningen som ska förberedas innan julmarknaden. De ansvariga har också fått ragga bagare som bakar allt kaffebröd som ska säljas i serveringen.

– Vi kommer att ha 40 knallar stående i Onslunda sporthall, säger Gunvor. Det jag bland annat tycker är så bra med vår julmarknad är att vi har den inomhus och att den är gratis, till och med risgrynsgröten är gratis. Eftersom det är inomhus kan folk komma hit och gå omkring och njuta av allt vi att erbjuda oavsett väder.

Klockan tickar på och plötsligt försvinner fler än hälften av kransbindarna.

De ska träna i rummet intill. Onslunda IF vann sin serie och ska nästa säsong upp i fyran.

Julmarknaden i Onslunda sorthall äger rum den 5 december mellan klockan 12.30 och 16.

Redan mellan klocka 13 och 14 kommer en jultomte och delar ut godis på julmarknaden. Maud och Yngve Möllers stipendium delas ut klockan 14 och en timme senare kommer Tomelillas luciatåg och sjunger för besökarna.

En liten tjuvstart på luciafirandet.