Opinion

Carolin Dahlman: Nej, invandringen är inte bara lönsam

Opinion Artikeln publicerades

Bara för att Trump har sagt en sak behöver man inte tycka motsatsen.

Att Donald Trump har talat illa om Sverige har upprört många. Det tycks passa in i en vanlig uppfattning att amerikaner är dumma och den amerikansk presidenten inkompetent. Det skojades friskt i helgen om hur korkad Trump varit som bara lyssnat på ett tv-inslag och utifrån detta uttalat sig. Meh, sa man. Var det Owe Törnqvists tekniska haveri inför Mellon presidenten var orolig över? Hahahaha. Hohohoho.

Man kan anmärka på Trumps klumpiga sätt att uttrycka sig och att han grundar åsikter i ett uppenbart vinklat reportage, men att för den sakens skull ignorera att hög migration faktiskt kan ha negativa effekter blir bara fånigt. Det råder bostadsbrist, och arbetslösheten bland utrikes födda är betydligt högre än bland inrikes födda (i Skåne 22,1 procent jämfört med 4,3). Kommuner brottas med att få fram lösningar och det kostar skattebetalarna; Riksrevisionen talar om nödvändiga skattehöjningar på två kronor.

Det kanske inte hände något anmärkningsvärt i fredags, men nog leder sådant som ökad främlingsfientlighet och utanförskap till otrygghet andra kvällar. Kanske inte mitt i medelklassfamiljens fredagsmys, men väl på andra platser. Rinkeby, Rosengård, Gamlegården.

Alla som kommer blir självklart inte kriminella eller knarkare, men att många ensamkommande röker heroin behöver hanteras. Att den fattigdom som ofta drabbar nyanlända kan leda till att vissa lockas av kriminalitet är självklart.

Ändå kommer nu en motreaktion till Trump i form av en vilja att försköna och ignorera det obekväma och svåra. USA:s fd ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, menade i ett tv-inslag att ”invandrarna har varit lönsamma för Sverige, för ekonomin går bra och teknikindustrin, med företag som Skype, Spotify och Minecraft går bra” (MSNBC 20/2).

Hans uttalande är mycket märkligt. Visst har tillväxten ökat på grund av flyktinginvandringen, enligt SCB och Konjunkturinstitutet, men det beror på ökad offentlig konsumtion, det vill säga att skattebetalarna har fått högre utgifter. Att Spotify skulle finnas på grund av migrantvågen är ju bara tokigt.

Ekonomen Tino Sanandaji, författare till boken ”Massutmaningen”, har gått igenom forskning, som entydigt visar att utgifterna är större än intäkterna. Jan Ekberg från Linnéuniversitet menar att invandringen inte har varit statsfinansiellt lönsam på 25-30 år (Fokus 15/4).

De flesta har ett gott hjärta och känner att de vill göra något när de hör om extrem torka i Somalia eller krig i Syrien. Men att motivera sin öppna syn med att Sverige kommer att vinna på att välkomna fler är felaktigt och leder bara till att debatten polariseras och fördummas. För den som vill vara seriös krävs att man inte ljuger eller använder de fakta som passar för att få igenom sin poäng.

Läs även

Skånes befolkning ökar