Opinion

Hårdnat tonläge i politiken

Opinion Artikeln publicerades

Sverige är ett land av landsbygd och småstäder. Människor hälsar på varandra i mataffären och är bekanta från fotbollsträning och föräldramöten. Fem av sex kommuner har färre än 50 000 invånare och bland dessa har hela 170 färre än 20 000 invånare. Storstadens omtalade anonymitet koncentreras till ett fåtal större orter.

I små och medelstora städer är politikern inte bara ett ansikte på en valaffisch, utan också någon du sannolikt ibland träffar på stan. Lokalpolitiker i mindre städer vittnar om hur de närmast dagligen möter medborgare på stan. Folk kommer fram och pratar. "Jag träffar varje dag människor som har åsikter om det vi sysslar med", berättar en skånsk lokalpolitiker. "När jag handlar får jag alltid räkna med extra tid. Ibland kan jag träffa fem personer som vill stanna och prata bara under en kort tur till affären".

I hårt formulerade insändare angrips lokalpolitiker av såväl politiska motståndare som missbelåtna medborgare. Det är en del av samhällsdebatten, men ibland glömmer debattörerna att skilja på sak och person. Angrepp på politiken blir angrepp på politikern. En hårt angripen Lotta Edholm (FP) i Stockholm eller Anneli Hulthén (S) i Göteborg kan dock lägga morgontidningen åt sidan efter avslutad läsning. Storstadens anonymitet och sociala kod lägger ofta, på gott och ont, ett visst avstånd mellan dem och deras väljare. I den mindre staden är det inte lika lätt.

Få demokratiska länder har upplevt två ministermord på mindre än 30 år. Morden på Olof Palme och Anna Lindh till trots är svenska politiker extremt tillgängliga. Under Almedalsveckan promenerar till och med de mest hotade av Sveriges ministrar i de trånga gränderna med bara ett par livvakter som skydd. Flera ministrar står utan livvaktsskydd. På det lokala planet skulle väl få ens komma på tanken med livvakter.

I lokalpolitiken är kommunalrådet ett känt ansikte på stan, en människa som är van att möta och samtala med främlingar i mataffären. Men någonstans går en gräns som inte får överträdas. När den överträds inskränks det offentliga samtalet. När det socialdemokratiska kommunalrådet Torbjörn Bood stod i mataffären i Grums kom en man fram och hotade ta hans liv. Bredvid Torbjörn Bood stod hans två små barn, tre och sju år gamla.

Nu har kommunalrådet Bood förlängt sin semesterledighet. "När det går ut över familjen på det här viset börjar man fundera allvarligt på om det är värt det", säger han till Värmlands Folkblad.

Småstadens samtal på torget kan lätt förbytas i rädsla för att bli igenkänd och angripen. Vårt politiska system är uppbyggt med småstadens engagerade fritidspolitiker som bas och utgångspunkt.

Ju hårdare tonläge och fler hot, desto färre kommer att tycka att det är värt det.