2018 kan bli ett rekordår för äppelodlarna

Rörum Artikeln publicerades
Henrik Stridh siar om rekordskörd av äpplen.
Foto: Klas-Göran Bäck
Henrik Stridh siar om rekordskörd av äpplen.

Träden dignar av frukt, en varm vår och en mycket varm sommar har medfört att äppelodlingarna på Österlen dignar av frukt. Kommer nu bara lite regn så kan det bli rekordskörd.

För lantbrukare har vårens och sommarens värme och brist på regn varit förödande. Men har den i det närmaste tropiska värmen påverkat äppelodlingarna på Österlen?

Henrik Stridh är VD för Äppelriket som har ett trettiotal odlare här på Österlen och sammantaget 93 odlare i Skåne. Under ett år säljs normalt 30 000 ton svenska äpplen, och närmare 20 000 ton av dessa kommer från odlare som ingår i Äppelriket.

– Vi har 65 procent av den svenska marknaden.

Svenska folket är flitiga konsumenter av äpple, kan Stridh konstatera. 110 000 ton äpplen gnaskar vi i oss på ett år.

Och som det ser ut kan vi lugnt frossa vidare på svenska äpplen även detta år.

– Tack var den fina värmen kommer äpplena få en mycket bra smak. Äpplen gillar värmen, och det gör även päronen. Årets skörd är 10-14 dagar tidigare än normalt, betonar Stridh.

Träden bär frukt i mångt, och snart är det dags för att skörda den tidiga sorten Discovery. För frukten i allmänhet hoppas Stridh på fortsatt värme och sol, men också att det ska falla 50-60 mm regn i veckan eller kommande vecka.

Discovery är den sort som först kommer att skördas. Smakar redan nästan fullgott.
Foto: Klas-Göran Bäck
Discovery är den sort som först kommer att skördas. Smakar redan nästan fullgott.

Det för att frukterna ska växa sig ännu större. Normalt ökat ett äpples diameter med fyra mm på en vecka. Och det gör mycket för storlek och vikt per äpple vid försäljning.

Förra året hade odlarna problem med frostskador på blomknopparna i april/maj vilket skapade så kallade slipsar på mången frukt. Men i år har man inte haft frostproblem, inte heller några insekter eller svamp har spolierat kvaliteten på frukten.

– Det har varit för varmt och för lite regn för insekter och svamp.

I Simrishamns kommun har det varit bevattningsförbud sedan 5 juli, vilket syns tydligt på gräsmattor och i trädgårdar. Och för lantbrukare har som tidigare nämnts denna vår och sommar varit rena katastrofen på grund av brist på regn.

Äppelodlarna har generellt sett inte haft problem med vattenförsörjning, berättar Stridh. Med utbyggda bevattningssystem och tillgång till eget vatten kan varje träd få de två-tre liter per dygn som behövs för att frukten ska växa och trivas. Dessutom tillsätts näring i form av kväve, fosfor och kalium i vattnet som fördelas genom droppslangarna.

Årets skörd av frukt kan bli rekordstor.
Foto: Klas-Göran Bäck
Årets skörd av frukt kan bli rekordstor.

Inom någon vecka är det dags att börja skörda, och det kräver försiktighet när ett äpple plockas och läggs ned i bingarna. Äpplet ska vridas av med skaftet kvar, inte dras rakt av trädet, och eftersom frukten är mycket känslig för stötar måste varje frukt försiktigt läggas ner.

– Äpplen är superkänsliga, jag brukar jämför med ägg.

Nu när skördandet av miljontals äpplen snart går i gång kommer ett antal plockare från de Baltiska länderna och från Polen. Arbetare som är vana vid att plocka äpplen och som i många fall återkommer varje säsong till sin arbetsgivare.

2016 var ett mycket bra år. Men kommer 2018 bli ett nytt rekordår vad gäller mängd och kvalitet på frukten?

Stridh är lätt tvehågsen när han nödgas besvara nyfiken reporters fråga.

–Det kan bli det bästa året, men om det inte kommer något regn sväller inte frukten så mycket som den ska.

Äpple- och päronodlare John Orelind är tredje generationen som driver odlingen i Rörum.
Foto: Klas-Göran Bäck
Äpple- och päronodlare John Orelind är tredje generationen som driver odlingen i Rörum.

Det är på John Orelinds odling i Rörum som vi träffas. Orelind är tredje generationen som ansvarar för den stor odlingen och han tog över 1971.

2016 skördade han 600 ton äpplen och 200 ton päron.

Om vädret är fortsatt nådigt räknar han med att kunna få en rekordskörd på 900 ton totalt.